Leon & Juliette
De plaats was Charleston, het jaar was 1820. Hij was een jonge Nederlander die zijn verarmde vaderland was ontvlucht om fortuin te maken in de Nieuwe Wereld. Zij was een zwart meisje in een samenleving waar iemand zoals zij niet meer waard was dan een onmondig stuk vee dat naar believen gekocht en gebruikt kon worden.In Leon & Juliette reconstrueert Annejet van der Zijl een waargebeurde negentiende-eeuwse liefdesgeschiedenis die alles trotseerde, tot de vergetelheid aan toe.

Leon & Juliette Details

TitleLeon & Juliette
Author
LanguageDutch
ReleaseMar 7th, 2020
PublisherStichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek
Rating
GenreNonfiction, History

Leon & Juliette Review

 • Ingrid
  January 1, 1970
  I thoroughly enjoyed this! It's the life story of Leon and Juliette, He a Dutchman from the town of Monster, Westland and she a slave girl from Charleston, USA. They will be remembered now.
 • Hanneke
  January 1, 1970
  Prachtig geschreven boekenweekgeschenkboekje dit jaar met een waar historisch verhaal over de liefde tussen een Nederlandse emigrant en een slavenmeisje in Charleston in 1820. Annejet van der Zijl heeft hun leven en oprechte liefde heel interessant beschreven. Het was ook heel wetenswaardig te lezen hoe de donkere vrouw na emigratie met al haar kinderen naar Nederland zich ontwikkelde tot een ware society dame en dat zij ontzettend gewaardeerd werd door haar omgeving. In haar nawoord zegt Prachtig geschreven boekenweekgeschenkboekje dit jaar met een waar historisch verhaal over de liefde tussen een Nederlandse emigrant en een slavenmeisje in Charleston in 1820. Annejet van der Zijl heeft hun leven en oprechte liefde heel interessant beschreven. Het was ook heel wetenswaardig te lezen hoe de donkere vrouw na emigratie met al haar kinderen naar Nederland zich ontwikkelde tot een ware society dame en dat zij ontzettend gewaardeerd werd door haar omgeving. In haar nawoord zegt Annejet van der Zijl dat zij de intentie heeft om deze historie in een meer uitgebreide versie te publiceren. Dat geplande boek zal ik zeker lezen. Het deed mij deugd weer eens een echt goed boekenweekgeschenkboek te hebben gelezen!
  more
 • Heleen Osse
  January 1, 1970
  Een mooi historisch boekenweekgeschenk. Het valt niet te ontkennen dat Annejet van der Zijl ontzettend veel onderzoek heeft gedaan naar dit verhaal. Het geschenk is vlot geschreven, soms bijna té vlot geschreven. Maar hé, ze heeft maar 90 paginas tot haar beschikking. Zo veel informatie in zo weinig paginas is lastig. Het is al duidelijk dat Van der Zijl dit verhaal en haar onderzoek zeer waarschijnlijk gaat gebruiken voor een roman! Een mooi historisch boekenweekgeschenk. Het valt niet te ontkennen dat Annejet van der Zijl ontzettend veel onderzoek heeft gedaan naar dit verhaal. Het geschenk is vlot geschreven, soms bijna té vlot geschreven. Maar hé, ze heeft maar 90 pagina’s tot haar beschikking. Zo veel informatie in zo weinig pagina’s is lastig. Het is al duidelijk dat Van der Zijl dit verhaal en haar onderzoek zeer waarschijnlijk gaat gebruiken voor een roman!
  more
 • Beatrix Minkov
  January 1, 1970
  Annejet van der Zijl reconstrueert in Leon & Juliette een waargebeurde 19e eeuwse liefdesgeschiedenis. Dit was mijn eerste kennismaking met haar werk, en ik ben erg onder de indruk van de manier waarop ze dit verhaal in slechts 95 tot leven weet te brengen. Prachtige schrijfstijl en nauwgezette historische research maken dit wel echt een pareltje onder de boekenweekgeschenken van de afgelopen jaren. Inmiddels heb ik begrepen dat Van der Zijl heeft aangegeven dat er een uitgebreider boek Annejet van der Zijl reconstrueert in Leon & Juliette een waargebeurde 19e eeuwse liefdesgeschiedenis. Dit was mijn eerste kennismaking met haar werk, en ik ben erg onder de indruk van de manier waarop ze dit verhaal in slechts 95 tot leven weet te brengen. Prachtige schrijfstijl en nauwgezette historische research maken dit wel echt een pareltje onder de boekenweekgeschenken van de afgelopen jaren. Inmiddels heb ik begrepen dat Van der Zijl heeft aangegeven dat er een uitgebreider boek volgt. Ik kijk ernaar uit!🙋‍♀️
  more
 • Odette Brethouwer
  January 1, 1970
  Het duurde een aantal bladzijde voordat het verhaal me greep, maar toen liet het me ook niet meer los.Dit is het eerste boek dat ik lees van Annejet van der Zijl, maar er zullen er zeker meer volgen. Ik ben gegrepen door haar manier van schrijven en hoe ze historie en mensen tot leven kan roepen.Ik ben tot tranen toe geroerd door dit boek. Wat een pareltje. En wat een genot om dit nog de hele week uit te mogen delen aan iedereen <3 Liefde voor dit boekje.
  more
 • Marjanneke
  January 1, 1970
  Interessante geschiedenis, komt denk ik wel beter tot zijn recht in een uitgebreidere roman.
 • Marleen
  January 1, 1970
  Een prachtig boekenweekgeschenk! Van der Zijl weet als geen ander een bijzonder verhaal te onderzoeken en zo op te schrijven dat het je compleet onderdompelt in de geschiedenis en je een bepaalde periode nog beter laat begrijpen. Dit keer draait het verhaal om een verboden liefde ten tijde van de slavernij in Charleston, een plaats in een van de zuidelijke staten van Amerika. Leon uit Holland wordt verliefd op slavendochter Juliette en moet dit strikt geheim houden. Een boekje vol hechte Een prachtig boekenweekgeschenk! Van der Zijl weet als geen ander een bijzonder verhaal te onderzoeken en zo op te schrijven dat het je compleet onderdompelt in de geschiedenis en je een bepaalde periode nog beter laat begrijpen. Dit keer draait het verhaal om een verboden liefde ten tijde van de slavernij in Charleston, een plaats in een van de zuidelijke staten van Amerika. Leon uit Holland wordt verliefd op slavendochter Juliette en moet dit strikt geheim houden. Een boekje vol hechte familiebanden, rebellie tegen het gezag en tevens vele leermomenten voor de complexe maatschappij van nu.
  more
 • Myriam
  January 1, 1970
  https://www.annejetvanderzijl.com/ext...
 • Dorianne Vervoort
  January 1, 1970
  Dit boek zou ik waarschijnlijk niet hebben vastgepakt, moest ik het niet gekregen hebben voor de boekenweek. Maar wauw, wat een verhaal! Ik ben echt onder de indruk. Het boek vertelt het ongelooflijke verhaal van Leon, een blanke man, en Juliette, zijn zwarte geliefde in de eerste helft van de 19e eeuw, de periode waarin de slavernij nog normaal was. Het waargebeurde verhaal wordt ondersteund door feiten en weetjes van die periode. Heel interessant. Het leest ook erg vlot.
  more
 • Jonas van Eeten
  January 1, 1970
  Mooi boek, houdt het bij louter feiten. Verschafte nieuwe inzichten over het verleden.
 • Hendrik Dejonckheere
  January 1, 1970
  Dit boek is meer een reportage dan een boek dat je als boekenweek geschenk zou verwachten.De hoofdpersonen komen als het ware niet in beeld. Goed onderzoek leidt tot een feitelijk relaas van zakelijke gebeurtenissen inclusief de koop van Juliette, Gevolgd door familiale gebeurtenissen zoals geboortes, huwelijken en overlijdens. Door de geschiedkundige context is het de moeite van het lezen waard. Vergelijk je het echter met de stijl van "de Bourgondiërs" dan zie je dat de individuen daar meer Dit boek is meer een reportage dan een boek dat je als boekenweek geschenk zou verwachten.De hoofdpersonen komen als het ware niet in beeld. Goed onderzoek leidt tot een feitelijk relaas van zakelijke gebeurtenissen inclusief de koop van Juliette, Gevolgd door familiale gebeurtenissen zoals geboortes, huwelijken en overlijdens. Door de geschiedkundige context is het de moeite van het lezen waard. Vergelijk je het echter met de stijl van "de Bourgondiërs" dan zie je dat de individuen daar meer tot leven komen ondanks dat het verhaal veel vroeger in de geschiedenis start.
  more
 • Charlotte
  January 1, 1970
  2020 POPSUGAR CHALLENGE9. A book with a mapHet boekenweekgeschenk van 2020! Gezien de lengte van dit boek heb ik er een eeuwigheid over gedaan om 'm uit te lezen (hallo leesdip). Het is een interessant verhaal, maar er komt weinig emotie bij kijken doordat het maar zo kort is. Het had een mooie historische roman kunnen zijn à la De zeven zussen als het uitgebreider was geweest.Ik vond het wel zó leuk dat het verhaal zich deels afspeelt in het Westland, waar ik zelf ook woon. Deze plaatsen zie je 2020 POPSUGAR CHALLENGE9. A book with a mapHet boekenweekgeschenk van 2020! Gezien de lengte van dit boek heb ik er een eeuwigheid over gedaan om 'm uit te lezen (hallo leesdip). Het is een interessant verhaal, maar er komt weinig emotie bij kijken doordat het maar zo kort is. Het had een mooie historische roman kunnen zijn à la De zeven zussen als het uitgebreider was geweest.Ik vond het wel zó leuk dat het verhaal zich deels afspeelt in het Westland, waar ik zelf ook woon. Deze plaatsen zie je normaal nooit in boeken, maar ineens kwamen Monster, Naaldwijk en 's Gravenzande voorbij.
  more
 • het meisje zonder naam
  January 1, 1970
  Een verhaal die zich in een interessante tijd afspeelt en over interessante themas gaat. Het was duidelijk dat er veel onderzoek voor gedaan was.Misschien komt het omdat het zo kort is, of waar gebeurt. Maar het verhaal bestond meer uit een soort opsomming van gebeurtenissen dan een omschrijving ervan. Het speelt zich over een hele lange tijd af, dus dat kan er mee te maken hebben. Of misschien was het een doelbewuste keuzen om het verhaal meer in een soort verslag stijl te schrijven, meer Een verhaal die zich in een interessante tijd afspeelt en over interessante thema’s gaat. Het was duidelijk dat er veel onderzoek voor gedaan was.Misschien komt het omdat het zo kort is, of waar gebeurt. Maar het verhaal bestond meer uit een soort opsomming van gebeurtenissen dan een omschrijving ervan. Het speelt zich over een hele lange tijd af, dus dat kan er mee te maken hebben. Of misschien was het een doelbewuste keuzen om het verhaal meer in een soort verslag stijl te schrijven, meer non-fictie. In elk geval maakte deze stijl het voor mij wat minder impact vol.
  more
 • Guus van der Peet
  January 1, 1970
  Zowaar eens goed boekenweekgeschenk. Dat is een tijd geleden. Niet dat Leon & Juliette meteen een meesterwerk is, daarvoor is het negentiende-eeuwse liefdesverhaal tussen een Nederlandse koopman en een zwarte slavin iets te rechttoe rechtaan. Maar het is heel sterk gedocumenteerd en vlot geschreven; en hoewel de laatste twee hoofdstukken wat gehaast aanvoelen, slaagt Van der Zijl er over het algemeen goed in om binnen het beperkte pagina-aantal een op zichzelf staand verhaal te vertellen. Ik Zowaar eens goed boekenweekgeschenk. Dat is een tijd geleden. Niet dat Leon & Juliette meteen een meesterwerk is, daarvoor is het negentiende-eeuwse liefdesverhaal tussen een Nederlandse koopman en een zwarte slavin iets te rechttoe rechtaan. Maar het is heel sterk gedocumenteerd en vlot geschreven; en hoewel de laatste twee hoofdstukken wat gehaast aanvoelen, slaagt Van der Zijl er over het algemeen goed in om binnen het beperkte pagina-aantal een op zichzelf staand verhaal te vertellen. Ik kijk uit naar de langere uitwerking van deze geschiedenis.
  more
 • Karen
  January 1, 1970
  Prachtig! Ontroerend en leest als een sneltrein.
 • Larissa
  January 1, 1970
  Een interessant, feitelijk verslag van het (liefdes)leven van Leon en Juliette, een Nederlandse zakenman en een slavin in Charleston, en hun honderden kinderen (nee 10 of zo, het voelde alleen maar alsof ze elke pagina een nieuw kind kregen). Pakkend, leest snel weg.
  more
 • Yara Adorablebooks.nl
  January 1, 1970
  Totaal niet wat ik normaal zou lezen maar juist daarom een dikke aanrader. Ik hoop ècht dat hier een dik boek van komt. Continu wil ik dingen opzoeken: hoe zagen de mensen eruit? Hoe zag hun leven eruit? Zo bijzonder.
 • Peter
  January 1, 1970
  Toen ik las dat het boekenweekgeschenk ging over een Nederlander in het 19e-eeuwse Charleston, ging mijn Amerika-minnende hart sneller kloppen. In Charleston stond de wieg van de Zuidelijke afscheiding en werden de eerste schoten van de Amerikaanse Burgeroorlog gelost. Nog altijd is Charleston een charmante stad met mooie, oude huizen, in allerlei kleuren en met veranda's en balkons, met name op de punt van het schiereiland. Het boekwerkje was nog niet binnen of ik nam het ter hand om het in één Toen ik las dat het boekenweekgeschenk ging over een Nederlander in het 19e-eeuwse Charleston, ging mijn Amerika-minnende hart sneller kloppen. In Charleston stond de wieg van de Zuidelijke afscheiding en werden de eerste schoten van de Amerikaanse Burgeroorlog gelost. Nog altijd is Charleston een charmante stad met mooie, oude huizen, in allerlei kleuren en met veranda's en balkons, met name op de punt van het schiereiland. Het boekwerkje was nog niet binnen of ik nam het ter hand om het in één ruk uit te lezen. Van der Zijl schept op een prettige manier de sfeer van het Charleston van 1818, waar de Nederlandse Leon Herckenrath aankomt om zich te vestigen. Het contrast tussen het armlastige Nederland van die jaren en het bruisende Charleston kan niet groter zijn --- al was het maar omdat de economische welvaart op die laatste plek mogelijk wordt gemaakt door een enorme hoeveelheid slaven en hun noeste arbeid (en de Nederlandse slaven bijna uitsluitend in overzeese gebieden te zien zijn).Van der Zijl schetst het tijdsbeeld van met name Charleston tijdens het leven van Herckenrath, die, voor hij de kans krijgt succesvol zakenman te worden, overvallen wordt door een tropische ziekte. Het slavenmeisje Juliette verzorgt hem tot hij weer beter wordt; hij koopt haar, laat haar vrij en ze trouwen --- in het geniep, want een officiële relatie tussen wit en zwart was uit den boze, in het Charleston waar steeds meer wetten werden uitgevaardigd om de levens van Afro-Amerikanen in te dammen. Uiteindelijk weten Leon en Juliette met hun kinderen te vluchten naar Nederland, waar ze een aangenaam leven leiden, tot de gezinsleden één voor één in het familiegraf worden bijgezet. Deze grafkelder bestaat vandaag de dag nog in Monster, en Van der Zijl geeft aan dat het de plek is waar ze haar onderzoek voor dit boek is begonnen. En onderzoek heeft ze duidelijk gedaan --- zelfs als duidelijk wordt dat verschillende details simpelweg niet meer achterhaald kunnen worden omdat archieven in branden zijn verdwenen, maakt dat alleen maar duidelijker dat ze diep in de archieven is gedoken om het persoonlijke verhaal te vertellen.Tijdens het lezen merkte ik echter wel, dat ik hier en daar kleine kanttekeningen begon te plaatsen. Zo'n kritisch puntje zou bijvoorbeeld zijn, en meer uit onmacht dan uit wrevel, dat Van der Zijl nauwelijks doet aan bronvermelding, zodat moeilijk na te gaan is waar ze haar informatie vandaan heeft. Op bladzijde 18 spreekt ze van “een Zweedse schrijfster” en ik vermoed dat de meeste lezers niet meteen zullen denken aan Frederika Bremer, die Charleston bezocht. Het citaat van Van der Zijl staat op bladzijde 96 van “America of the Fifties” en dat is meteen opmerkelijk, want Bremer beschreef niet het Charleston van 1818, waarover ze wordt geciteerd, maar van 1850, ruim 30 jaar later. En de wel bij naam genoemde Josiah Quincy ondernam de reis die Van der Zijl aanhaalt in 1773 ("Josiah Quincy Jr's Southern Journal, 1773" via https://www.colonialsociety.org/node/...). Tussen beide reizen zat dus 77 jaar en alleen al afgaand op inwonersaantallen zijn er enorme verschillen: 1770: 11.000 inwoners, de helft slaven1820: 23.000 met de meerderheid zwart1850: 43.000 (onduidelijk hoeveel zwarten)In plaats van Frederika Bremer had Van der Zijl misschien Basil Hall (“Travels in North America, 1827-1828”) kunnen aanhalen, die een stuk dichterbij de daadwerkelijke tijd van Leon en Juliette observeerde en beschreef en in zijn stuk over Charleston nota bene uitgebreid schreef over de slavernij. Verder maakt Van der Zijl helaas enkele opzichtige fouten en de enige reden waarom ik de rest van het boekje niet in twijfel trek, is dat deze onjuistheden zich bevinden op een algemener vlak en niet op het gedetailleerde informatieniveau dat de familie en de bedrijvigheid ervan. Als Van der Zijl op bladzijde 23 schrijft: "juridisch gezien gold een slaaf ... als twee derde van een blanke mens," dan denk ik onmiddellijk aan het grondwetscompromis waarbij bepaald werd dat slaven voor 3/5 meetelden de bepaling van het aantal kiesmannen per staat. Dat is niet hetzelfde als juridisch 2/3 meetellen, maar ik heb niet gecontroleerd of dat verder wel zo gold. Kwalijker is de onbegrijpelijke mededeling op bladzijde 83 dat, na het vallen van Fort Sumter, "de federale bevelvoerder de Union Jack ten teken van overgave" streek. Mocht het niet iedereen meteen duidelijk zijn: de Union Jack is de Britse vlag, niet de Amerikaanse (die ze gerust de Stars and Stripes, Old Glory, of de Star-Spangled Banner had kunnen noemen). "Triomferend hesen confederale soldaten hun eigen vlag, de Bonnie Blue," gaat Van der Zijl verder. Hoewel de Bonnie Blue flag, een blauwe vlag met een grote, witte ster in het midden, door veel Zuiderlingen als banier werd gebruikt, was het niet de officiële vlag van het Zuiden. Dat was de Stars and Bars: "Dit dundoek bestond uit twee brede rode strepen en één witte, en een donkerblauw vierkant met daarin zeven sterren: één voor iedere staat die zich had aangesloten bij de opstand tegen Washington," legt Van der Zijl nota bene uit, kennelijk vergetend dat daar nauwelijks een verwijzing naar "mooi blauw" op kan slaan. Wat ze niet eenvoudig had kunnen weten was, dat ook deze nationale vlag werd niet gehesen, maar de Palmetto Flag --- de vlag van South Carolina. Haar abusievelijke verwijzing naar de Union Jack, die ze waarschijnlijk linkt aan The Union, oftewel de Noordelijke partij in de Burgeroorlog, herhaalt ze op bladzijde 85, als de vlag wordt gehesen op Fort Sumter. “Van de 'Cradle of the Segregation', de bakermat van de afscheiding, zoals Charleston zich aan het begin van de burgeroorlog nog trots had genoemd, was toen al niet veel meer over dan een spookoord vol ruïnes ...” Ze heeft in de Holy City (een andere bijnaam voor Charleston, vanwege de grote hoeveelheid kerken) de klok horen luiden, maar niet weet waar de klepel hangt. Charleston ging prat op “the cradle of secession,” de wieg van de afscheiding, en niet op die van “segregation,” de rassenscheiding. Hoewel voor dat laatste natuurlijk ook het een en ander valt te zeggen. Deze historische correcties doen niets af aan het feit dat ik genoten heb van verreweg de meeste bladzijden in “Leon & Juliette.” Het was heerlijk om te lezen over een connectie tussen 19e-eeuws Nederland en Amerika, over de sfeer en reuring van Charleston tussen 1818 en 1830, en iets mee te krijgen van angst en onzekerheid voor het gemengde stel en hun kinderen. Ondanks de schoonheidsfoutjes ben ik blij dat de opmaat richting de Civil War nog wordt meegenomen, zelfs al woont de familie dan al lang en breed in Nederland. De stad waar ze met zijn allen jaren gewoond hebben wordt er danig door beïnvloed en veranderd. Maar wat nog het mooist was om te merken, was dat het me deed terugverlangen naar de stad die ik al tweemaal bezocht en waarover ik al enkele dagboeknotities vulde. Dit boekenweekgeschenk prikkelt me om mijn eigen schrijfsels weer ter hand te nemen en te kijken of ik daar eindelijk een volwaardig boek van kan fabriceren. En dat is weer op een andere manier waardevol.
  more
 • Nathalie
  January 1, 1970
  Annejet van der Zijl (Nederland, 1962) schreef dit jaar het boekenweekgeschenk. Zij is gekend voor haar historische verhalen die ze terug tot leven brengt.In Leon & Juliette volgt ze Leon Herckenrath, een jonge Nederlander met een ondernemende geest die vertrekt in het jaar 1818 vanuit de haven Rotterdam naar Charleston, South Carolina, om er te gaan ondernemen en er zijn leven op te bouwen. Charleston is een stad gebouwd op slaven, rijst en katoen, het hart van het Oude Zuiden.* In de Annejet van der Zijl (Nederland, 1962) schreef dit jaar het boekenweekgeschenk. Zij is gekend voor haar historische verhalen die ze terug tot leven brengt.In Leon & Juliette volgt ze Leon Herckenrath, een jonge Nederlander met een ondernemende geest die vertrekt in het jaar 1818 vanuit de haven Rotterdam naar Charleston, South Carolina, om er te gaan ondernemen en er zijn leven op te bouwen. Charleston is een stad gebouwd op slaven, rijst en katoen, het hart van het Oude Zuiden.* In de zeventiende eeuw was Charleston de grootste haven van de Verenigde Staten en de vierde stad van het land. Slaven, rijst en katoen maakten de stad immens rijk en de arrogante elite van Charleston leefde er goed van. In dit boek wordt het elegante beeld geëvoqueerd van de aristocratische nieuwe rijken die katoen- en rijstplantages runden of in de handel van deze producten stapten met het oude Europese continent, maar waarachter de duistere wrede waarheid van de slavernij werd verborgen. Op Fort Sumter in de haven van Charleston werden door de noordelijke staten die de slavernij volledig wilden afschaffen de eerste schoten in de Amerikaanse Burgeroorlog (1861-1865) gericht.In 1818 maakt Leon kennis met deze stad. Als lid van een niet onvermogende klasse uit Nederland dat er economisch in die tijd erg op achteruitging, nam hij de kansen om handel te drijven met beide handen aan en ging hij zelfs deel uitmaken van de elite van die stad. Ook al had hij niets op met de harde reputatie van de stad waar het systeem van de slavernij werd uitgevonden en uitgebuit op de meest verschrikkelijke wijze en de scherpste restricties om de groeiende tegenstand van de abolitionisten uit het noorden tegen te gaan, ging hij er toch deel van uitmaken. Toen Leon aankwam bij zijn gastheer die hem tijdens de eerste tijd van zijn verblijf onderdak bood, werd hij ziek en werd hij verzorgd door een zachtaardige slavin van de gastheer waar hij onmiddellijk een grote liefde voor voelde: Juliette. Hij kocht Juliette als slavin, maar kocht haar eigenlijk vrij zonder dat de goegemeente dit wist, en ze startten in het geniep samen een groot gezin.Van der Zijl springt vooral tussen het leven van Leon en de geschiedenis van de stad Charlotte, wat deze non-fictienovelle tot een boeiend verhaal maakt. Juliette wordt minder gevolgd, hoogstwaarschijnlijk omdat er ook minder over haar bekend was, want dit verhaal is grotendeels waargebeurd. De feitelijke weergave van het verhaal maakt het echter dubbelzinnig wat juist de echte feiten zijn en wat er eventueel aangevuld is. Ook prikkelt de schrijfstijl zowel als het perspectief minder de verbeelding dan een louter fictief verhaal. Daartegenover krijg je de sterke verwevenheid van de historische context in het verhaal, wat het wel boeiend maakt en een groot pluspunt is. Je leert de achtergronden van de personages beter kennen, ook al levert het nog geen echte inleving op omdat deze eerder van buitenaf dan van binnenuit gevolgd worden. Het boek vormt in feite een beetje een kruising tussen een novelle en een non-fictieverhaal. Als het leerrijke het uit deze novelle voor je haalt, is dit echter een uitstekend boekenweekgeschenk. Dat Amazon Publishing de rechten van dit boek heeft gekocht, is geen wonder door de innige Nederlands-Amerikaanse relaties uit dit boek.(*) Ook een aspect in het uitstekende non-fictieboek Katoen van Sam Beckert
  more
 • Linda
  January 1, 1970
  Het is een educatief en boek, maar met gevoel en tegelijkertijd een eye-opener. Mijn gevoel werd meegezogen in de wereld van Leon en Juliette. De omschreven gruweldaden die werden begaan tegen slaven maakte me letterlijk misselijk, tegelijkertijd waren de mooie momenten van liefde tussen de twee hoofdspersonen een opluchting. Soms denk ik wel eens dat dit soort liefdesverhalen alleen ver weg of in Hollywood voor kunnen komen. Niet dus, wij hebben hier in Nederland een volle geschiedenis om uit Het is een educatief en boek, maar met gevoel en tegelijkertijd een eye-opener. Mijn gevoel werd meegezogen in de wereld van Leon en Juliette. De omschreven gruweldaden die werden begaan tegen slaven maakte me letterlijk misselijk, tegelijkertijd waren de mooie momenten van liefde tussen de twee hoofdspersonen een opluchting. Soms denk ik wel eens dat dit soort liefdesverhalen alleen ver weg of in Hollywood voor kunnen komen. Niet dus, wij hebben hier in Nederland een volle geschiedenis om uit te putten. Ik waardeer het dat er eerlijk wordt gesproken over de Nederlands geschiedenis. Het is makkelijk de mensen van Charleston te veroordelen, maar Nederland deed net zo hard mee en Annejet helpt ons daaraan herinneren op de punten waar dat nodig is. Het verhaal blijft gefocussed op de hoofdpersonen, het is niet als een oordeel tegen de Nederlandse geschiedenis geschreven maar de feiten zijn een nodige scène-setting zodat we als lezer goed snappen hoe bijzonder de situatie van Leon en Juliette was. Het enige wat ik miste was in hoeverre Leon zich, buiten het redden van zijn gezin om, zich tegen slavernij heeft ingezet. Het lijkt nu uit de tekst dat hij buiten zijn gezin om de slavernij nam voor wat het was en gebruik heeft gemaakt van de economische winsten die hij daaruit kon maken. Dat zou zijn karakter complexer en schijnheiliger maken. Het is niet nodig een held te maken van iemand die het niet is. Ik kijk daarom uit naar het boek dat hieruit gaat voortvloeien.Het boekje is een genot, in twee teugen uitgelezen. Een genot en toch een eye-opener waar ik af en toe een beetje van schrok... en ik denk dat dat nodig is, om niet te vergeten wat er vroeger is gebeurd. Dank je wel, Annejet!
  more
 • Joyce
  January 1, 1970
  Een novelle die je met je volle aandacht moet lezen. Annejet van der Zijl heeft gedegen research gedaan en aan de hand van de realiteit vertelt ze de historie van de slavernij in de Amerikaanse stad Charleston. De combinatie van het persoonlijke verhaal en de waarheid over de slavernij, maken het verhaal levensecht. De Nederlandse Leon Herckenrath vertrekt op achttienjarige leeftijd met de boot naar Charleston, waar hij al kennismaakt met Juliette, op dat moment slavin in het huis waar hij Een novelle die je met je volle aandacht moet lezen. Annejet van der Zijl heeft gedegen research gedaan en aan de hand van de realiteit vertelt ze de historie van de slavernij in de Amerikaanse stad Charleston. De combinatie van het persoonlijke verhaal en de waarheid over de slavernij, maken het verhaal levensecht. De Nederlandse Leon Herckenrath vertrekt op achttienjarige leeftijd met de boot naar Charleston, waar hij al kennismaakt met Juliette, op dat moment slavin in het huis waar hij onderdak vindt. Leon heeft een drastisch ander denkbeeld als de Amerikanen en al snel groeit zijn liefde voor Juliette en in het diepste geheim neemt hij haar tot zijn vrouw.'Leon en Juliette' vertelt een heel boeiend, maar zeker ook verbijsterend verhaal van een wereld waarvan je weet had, maar waar je nu met heftige details wordt geconfronteerd. Diep respect voor Leon en zijn drijfkracht om zijn vrouw en inmiddels kinderen een veel betere wereld te gunnen en daar grote gevaren voor trotseert. Zijn acties roepen grote bewondering op en dan zijn sommige gebeurtenissen (zonder te spoileren) des te schrijnender.AnneJet heeft een origineel en sterk boekenweekgeschenk geschreven, passend bij het thema - rebellen en dwarsdenkers. Ze laat zien dat deze twee termen zeker niet met negativiteit worden omringt, maar tot hele mooie daden kan leiden. Haar kracht als researcher en verteller spat van de bladzijden af.
  more
 • Arne-Jan
  January 1, 1970
  Leuk, mijn eerste Annejet. Al lange tijd staan De Amerikaanse Prinses en Sonnyboy me vanuit de boekenkast aan te staren. Wanneer pak je ons nu eens? Vreemd eigenlijk dat ik nooit iets van Van der Zijl heb gelezen, want iedereen zegt altijd dat ze thuishoort in mijn rijtje favorieten: Frank Westerman, Jan Brokken, Suzanna Jansen. Wat geweldig toch dat er auteurs van dit kaliber zijn die door minutieus onderzoek te doen en een open, maar uiterste scherpe kijk hebben, telkens weer bijzondere Leuk, mijn eerste Annejet. Al lange tijd staan De Amerikaanse Prinses en Sonnyboy me vanuit de boekenkast aan te staren. Wanneer pak je ons nu eens? Vreemd eigenlijk dat ik nooit iets van Van der Zijl heb gelezen, want iedereen zegt altijd dat ze thuishoort in mijn rijtje favorieten: Frank Westerman, Jan Brokken, Suzanna Jansen. Wat geweldig toch dat er auteurs van dit kaliber zijn die door minutieus onderzoek te doen en een open, maar uiterste scherpe kijk hebben, telkens weer bijzondere verhalen weten op te sporen. In die categorie valt Leon & Juliette zeker ook: een ontroerende en hoopgevende liefdesgeschiedenis als kapstok om het slavernijverleden van Charleston te vertellen en dat ook een beeld schetst van het Westland halverwege de 19e eeuw.Van der Zijl is zich ook erg bewust van de geladenheid van het onderwerp, benadrukt dat ook expliciet in haar slotwoord. Zij slaagt er wat mij betreft heel goed in om op zeer respectvolle en waardige wijze deze moeizame geschiedenis te beschrijven. In een tijd waarin het slavernijverleden meer dan ooit een splijtzwam tussen culturen lijkt te worden is dit verhaal een lichtpuntje, een sprankje hoop dat we onze verschillen kunnen overwinnen en dat liefde sterker is dan haat.Nu ik via dit uiterst charmante boekenweekgeschenk heb kennisgemaakt met Van der Zijl smaakt dat zeker naar meer. Ik twijfel alleen of ik niet toch beter kan starten met Anna, over de onvolprezen Annie M.G. Schmidt.
  more
 • Susanne Koster
  January 1, 1970
  Wie houdt van de prachtige verhalen van Annejet van der Zijl zal net als ik, reikhalzend hebben uitgekeken naar het Boekenweekgeschenk van 2020. Zoals alleen zij kan, weet Van der Zijl een tweehonderd jaar oud verhaal geweldig tot leven te roepen. Zelfs in het verplichte novelle-format van maar 95 bladzijden.De achttienjarige katholieke Leon Herckenrath, van huis uit niet arm en goed geschoold, vertrekt op 22 oktober 1818 op de schoener Washington naar het zuiden van Amerika. Naar Charleston Wie houdt van de prachtige verhalen van Annejet van der Zijl zal net als ik, reikhalzend hebben uitgekeken naar het Boekenweekgeschenk van 2020. Zoals alleen zij kan, weet Van der Zijl een tweehonderd jaar oud verhaal geweldig tot leven te roepen. Zelfs in het verplichte novelle-format van maar 95 bladzijden.De achttienjarige katholieke Leon Herckenrath, van huis uit niet arm en goed geschoold, vertrekt op 22 oktober 1818 op de schoener Washington naar het zuiden van Amerika. Naar Charleston waar hij zakenman en consul zal worden. Via het internationale netwerk van de katholieke kerk werd contact gelegd met St. Mary’s Church in Charleston die een gastadres voor Leon vond bij James Magnan, een koopman en plantagebezitter.Lees de rest van mijn recensie op boekenbijlage.nl: https://www.boekenbijlage.nl/een-lief...
  more
 • Chris
  January 1, 1970
  Ontzettend indrukwekkend! Lang geleden dat ik zo genoten heb van een boekenweek geschenk. Leon & Juliette is het waargebeurde verhaal van Leon Herckenrath, geboren in 1800 te Nederland, en Juliette, geboren als eigendom van James Magnum in 1809 te Charleston, South Carolina. Het boek is een reconstructie van hun liefdesverhaal, afspelend ten tijde van verschillende historische gebeurtenissen rondom de afschaffing van de slavernij, en vooral ook het gevecht van de zuidelijke Staten in Amerika Ontzettend indrukwekkend! Lang geleden dat ik zo genoten heb van een boekenweek geschenk. Leon & Juliette is het waargebeurde verhaal van Leon Herckenrath, geboren in 1800 te Nederland, en Juliette, geboren als eigendom van James Magnum in 1809 te Charleston, South Carolina. Het boek is een reconstructie van hun liefdesverhaal, afspelend ten tijde van verschillende historische gebeurtenissen rondom de afschaffing van de slavernij, en vooral ook het gevecht van de zuidelijke Staten in Amerika tegen deze afschaffing.
  more
 • weaverannie
  January 1, 1970
  Met een lief verhaal in wrede tijden: dit gaf de schrijfster als antwoord op de vraag, waarmee ze op dat moment bezig was.En inderdaad, dat omschrijft dit boekenweekgeschenk perfect. Het liefdesverhaal van Leon, de jonge Nederlander die naar Amerika ging om fortuin te maken, en Juliette, de piepjonge slavin, die hem verzorgde toen hij ziek was in hun woonplaats Charleston.De wrede manier, waarop slaven behandeld werden, bezorgen je kippenvel. Het is nauwelijks te bevatten, dat dit allemaal net Met een lief verhaal in wrede tijden: dit gaf de schrijfster als antwoord op de vraag, waarmee ze op dat moment bezig was.En inderdaad, dat omschrijft dit boekenweekgeschenk perfect. Het liefdesverhaal van Leon, de jonge Nederlander die naar Amerika ging om fortuin te maken, en Juliette, de piepjonge slavin, die hem verzorgde toen hij ziek was in hun woonplaats Charleston.De wrede manier, waarop slaven behandeld werden, bezorgen je kippenvel. Het is nauwelijks te bevatten, dat dit allemaal net 200 jaar geleden kon gebeuren.Dit mooie cadeau van de CPNB brengt het dichtbij in de levensechte personen die beschreven worden.
  more
 • Lobke
  January 1, 1970
  Ik hou normaal niet van historische boeken, maar boeken over de slavernij vind ik wel heel interessant. Hiervoor heb ik het boek Witte Vleugels Zwarte Vleugels gelezen. Dit boek gaat ook over de slavernij, maar hier was echt een verhaal van gemaakt vanuit de personages. Leon en Juliette was meer een geschiedenisles. Er zaten vergelijkbare dingen in tussen de 2 boeken. Hoewel het een kort boekje was, kwam ik er echt moeilijk doorheen.
  more
 • Claudia
  January 1, 1970
  Interessant uitgangspunt voor een verhaal, maar blijft wat mij betreft te veel hangen in 'en toen gebeurde er dit, en toen deed ie dat'. Nu is voor het Boekenweekgeschenk het aantal pagina's natuurlijk beperkt, en kun je als auteur niet teveel de diepte in, maar persoonlijk had ik liever wat meer een inkijkje gehad in de persoonlijke relatie tussen Leon en Juliette, desnoods geromantiseerd. Ik begrijp dat Annejet van der Zijl van plan is om er een uitgebreider boek van te maken, dus misschien Interessant uitgangspunt voor een verhaal, maar blijft wat mij betreft te veel hangen in 'en toen gebeurde er dit, en toen deed ie dat'. Nu is voor het Boekenweekgeschenk het aantal pagina's natuurlijk beperkt, en kun je als auteur niet teveel de diepte in, maar persoonlijk had ik liever wat meer een inkijkje gehad in de persoonlijke relatie tussen Leon en Juliette, desnoods geromantiseerd. Ik begrijp dat Annejet van der Zijl van plan is om er een uitgebreider boek van te maken, dus misschien komt dit dan aan bod. Mijn interesse in in ieder geval gewekt!In het nawoord staat dat je op haar website meer informatie over bronnen, portretten e.d. kunt vinden, ik kon er helaas geen afbeeldingen vinden.
  more
 • Woutervangysel
  January 1, 1970
  Boekenweekgeschenk: hoe een slavenbaby burgemeestersvrouw werd https://www.ad.nl/dossier-weekend/boe...
 • Gerda
  January 1, 1970
  Een onderhoudend boekenweekgeschenk. Doordat het non-fictie is, blijf ik een zekere afstand tot de hoofdpersonen houden, zo nu en dan is het voor mij iets té beschrijvend. De gebeurtenissen zijn uiteraard interessant. Ik ben ook benieuwd naar het echte boek dat hierover waarschijnlijk geschreven zal worden.In het Parool van 3 -3-2020 vertelt Van der Zijl hoe ze voor haar onderzoek te werk is gegaan. Een onderhoudend boekenweekgeschenk. Doordat het non-fictie is, blijf ik een zekere afstand tot de hoofdpersonen houden, zo nu en dan is het voor mij iets té beschrijvend. De gebeurtenissen zijn uiteraard interessant. Ik ben ook benieuwd naar het ‘echte’ boek dat hierover waarschijnlijk geschreven zal worden.In het Parool van 3 -3-2020 vertelt Van der Zijl hoe ze voor haar onderzoek te werk is gegaan.
  more
 • Hans Luiten
  January 1, 1970
  Mooi boekje als boekenweekgeschenk. Een Nederlands-Amerikaans liefdesverhaal dat het gruwelijke verhaal van de slavernij heel invoelbaar maakt. Als we weer kunnen lesgeven ga ik het met mijn leerlingen lezen!
Write a review