Schilderslief
Op een julidag in 1650 wordt Geertje Dircx door de vroedschap van Amsterdam aangehouden, in een koets getrokken en voor twaalf jaar opgesloten in het spinhuis van Gouda. Van een proces is geen sprake: ze wordt monddood gemaakt. Haar geliefde Rembrandt van Rijn heeft daartoe opdracht gegeven.Vanuit het spinhuis blikt Geertje Dircx terug op haar leven. Ze is van eenvoudige komaf, wordt jong weduwe maar weet zich te redden door als kindermeisje voor een welgestelde familie in Hoorn te werken. Als die betrekking eindigt, gaat ze naar Amsterdam en treedt ze in dienst bij Rembrandt van Rijn. Hij zoekt een kindermeisje voor zijn zoon Titus, omdat zijn vrouw Saskia ernstig ziek is. Na Saskia’s dood bestiert Geertje al snel het hele huishouden, zorgt voor Titus en voor de eenzame Rembrandt. Jarenlang leven ze als een getrouwd paar, en Rembrandt geeft haar de sieraden uit Saskia’s erfenis. Maar op een gegeven moment blijkt zijn liefde voor Geertje niets meer waard. Geertje laat het er niet bij zitten en klaagt de beroemde schilder aan.

Schilderslief Details

TitleSchilderslief
Author
LanguageDutch
ReleaseAug 27th, 2019
PublisherAmbo|Anthos
Rating
GenreHistorical, Historical Fiction

Schilderslief Review

 • Laura Bakker
  January 1, 1970
  Ik werd geïntrigeerd door de prachtige etalage van lokale boekhandel Plukker, en zag niet veel later dat Simone ook nog eens langs zou komen om te signeren! Na contact met de boekhandel, omdat ik zelf ziek op bed lag, kon ik een dag later een gesigneerd exemplaar ophalen bij de boekhandel :)Ik ben gelijk begonnen en heb onwijs genoten van dit boek. Via een historisch verhaal als deze heb ik het idee dat ik weer een stukje meer leer over de Nederlandse geschiedenis. Ik heb mij erg vermaakt tijden Ik werd geïntrigeerd door de prachtige etalage van lokale boekhandel Plukker, en zag niet veel later dat Simone ook nog eens langs zou komen om te signeren! Na contact met de boekhandel, omdat ik zelf ziek op bed lag, kon ik een dag later een gesigneerd exemplaar ophalen bij de boekhandel :)Ik ben gelijk begonnen en heb onwijs genoten van dit boek. Via een historisch verhaal als deze heb ik het idee dat ik weer een stukje meer leer over de Nederlandse geschiedenis. Ik heb mij erg vermaakt tijdens het lezen. Wat ik een extra fijne toevoeging vond aan dit boek waren alle toegevoegde bronnen aan het einde van het boek die het verhaal nog meer afmaakte.
  more
 • Marlou
  January 1, 1970
  Weer een fijne van Simone zoals ik ze graag lees!Ze neemt je mee naar de tijd waarin Geertje Dircx leefde, een tijd met andere regels waar ik me nu gelukkig niets meer bij kan voorstellen. Heerlijk die verbeelding die Simone zo goed neer kan zetten en die nog dagen na het uitlezen van het boek in mijn hoofd blijft hangen. Feit en fictie wisselen elkaar goed af waarbij absoluut niks extreems geromantiseerd wordt zoals dat bij sommige historische boeken wel het geval is. Eigenlijk niet veel over t Weer een fijne van Simone zoals ik ze graag lees!Ze neemt je mee naar de tijd waarin Geertje Dircx leefde, een tijd met andere regels waar ik me nu gelukkig niets meer bij kan voorstellen. Heerlijk die verbeelding die Simone zo goed neer kan zetten en die nog dagen na het uitlezen van het boek in mijn hoofd blijft hangen. Feit en fictie wisselen elkaar goed af waarbij absoluut niks extreems geromantiseerd wordt zoals dat bij sommige historische boeken wel het geval is. Eigenlijk niet veel over te melden... Behalve koop het boek! Ga het lezen en dompel jezelf helemaal in!
  more
 • Evelien Walravens
  January 1, 1970
  Schrijfster Simone van der Vlugt heeft zich inmiddels ontpopt tot een soort koningin van de historische roman. Hoewel haar thrillers ook altijd weten te boeien, is haar talent in boeken als Nachtblauw, Ginevra en Het schaduwspel nog verder tot uiting gekomen.Vooral door haar gedegen onderzoek naar de historische personages en de omstandigheden in de tijd dat ze leefden, kan zij een geloofwaardig verhaal neerzetten.In Schilderslief geeft zij Geertje Dircx een podium en is het tevens een eerherste Schrijfster Simone van der Vlugt heeft zich inmiddels ontpopt tot een soort koningin van de historische roman. Hoewel haar thrillers ook altijd weten te boeien, is haar talent in boeken als Nachtblauw, Ginevra en Het schaduwspel nog verder tot uiting gekomen.Vooral door haar gedegen onderzoek naar de historische personages en de omstandigheden in de tijd dat ze leefden, kan zij een geloofwaardig verhaal neerzetten.In Schilderslief geeft zij Geertje Dircx een podium en is het tevens een eerherstel te noemen van deze vergeten minnares van schilder Rembrandt van Rijn. Van der Vlugt weet het toch enigszins dunne verhaal wat ze om Geertje heeft bedacht zo weer te geven dat het lijkt of het gisteren gebeurt is. Je ruikt de vissershaven, de scheepstimmerbedrijven en je voelt de wind die door de scheepsmasten warrelt.Als extraatje geeft de schrijfster de lezer een uitleg over wat er echt bekend is over Geertje en heeft ze zelfs kopieën uit verschillende archieven toegevoegd voor een nog beter waarheidsgetrouw beeld.Dat Rembrandt van Rijn niet zo heel goed neergezet wordt in deze roman is een verademing. In dit Rembrandtjaar waarin herdacht wordt dat de grote schilder 400 jaar geleden overleed is dat best opmerkelijk. Maar van der Vlugt doet het discreet en genuanceerd zodat hij niet al te zeer in zijn eer aangetast wordt. Maar een schilderij van de grote Rembrandt zal nooit meer dezelfde zijn na het lezen van dit boek.
  more
 • Ingrid Snoeren
  January 1, 1970
  Heerlijk weer zo'n goed geschreven historisch verhaal van Simone van der Vlugt. Aardig dat de documentatie achterin toegevoegd is. Uiteraard is een en ander bekend, maar een deel ook ingevuld 'naar alle waarschijnlijkheid'. Dat is tenslotte ook zo dicht als we bij het verleden kunnen komen. En zo ontstaat een zeer geloofwaardig verhaal dat zich heel plezierig laat lezen.En dat 'onze' beroemde Rembrandt geen heilige was laat zich natuurlijk raden...
  more
Write a review