Kallbrand (Rönning & Stilton, #5)
På Mekongfloden i Thailand glider den förre polisen och uteliggaren Tom Stilton fram i en primitiv kanot. I fickan har han ett foto på en okänd man och namnet på en försvunnen flodbåt. Han är på väg in i Gyllene triangeln, på jakt efter en mörk hemlighet - en resa som får honom att rannsaka sig själv och försöka försonas med ett brott han nyligen begått.Samtidigt får Olivia Rönning ett specialuppdrag. En familj har sprängts ihjäl i sin bil, dådet har skakat om Sverige. En gärningsman grips och fälls. Men en dag kontaktas Olivia av den pensionerade kriminalkommissarien Mette Olsäter, som tror att det har begåtts ett skandalöst justitiemord och vill att Olivia ska ta upp utredningen igen. En utredning som leder henne in en värld av sexuella övergrepp och män som är beredda att göra allt för att bevara sin makt.Kallbrand är den femte boken om Tom Stilton och Olivia Rönning.

Kallbrand (Rönning & Stilton, #5) Details

TitleKallbrand (Rönning & Stilton, #5)
Author
LanguageSwedish
ReleaseJan 1st, 1970
Rating
GenreMystery, Crime, Thriller

Kallbrand (Rönning & Stilton, #5) Review

 • Carin
  January 1, 1970
  Zeer goed boek met voelbare spanning. Uiteraard met de bekende hoofdpersonen Olivia, Tom, Mette en Abbas.Sterk opgebouwd. Centraal staan een bomaanslag op een gezin in Stockholm enerzijds en Tom, die op bezoek is bij zijn halfzus in Thailand zoekt anderzijds voor een invalide vrouw uit wie de man is waarvan ze hem een foto heeft gegeven.Het verhaal stipt actuele zaken aan die te maken hebben met misbruik in diverse vormen en de gevolgen ervan.Cover past goed bij het boek.
  more
 • Dini Van heumen-hoekman
  January 1, 1970
  Ik vond het weer een heerlijk deel van het duo Börjlind.Ook dit deel weer verslonden in twee avonden, en nu weer wachten op het volgende deel.
 • Linda
  January 1, 1970
  Ik vond dit 5de boek in de Rönning & Stilton reeks toch net iets minder boeiend en spannend dan de vorige boeken. Olivia Rönning onderzoekt de bomaanslag op een gezin terwijl Tom Stilton ergens in Thailand op een kano ronddrijft, in opdracht van een dame, op zoek naar een man waarvan hij enkel een foto heeft. Twee gelijklopende plots die initieel niets met elkaar schijnen te maken hebben. Bij de ontknoping wordt een en ander uitgelegd, doch de onwaarschijnlijke toevalligheden en imperfecties Ik vond dit 5de boek in de Rönning & Stilton reeks toch net iets minder boeiend en spannend dan de vorige boeken. Olivia Rönning onderzoekt de bomaanslag op een gezin terwijl Tom Stilton ergens in Thailand op een kano ronddrijft, in opdracht van een dame, op zoek naar een man waarvan hij enkel een foto heeft. Twee gelijklopende plots die initieel niets met elkaar schijnen te maken hebben. Bij de ontknoping wordt een en ander uitgelegd, doch de onwaarschijnlijke toevalligheden en imperfecties zijn niet echt bevorderlijk voor de geloofwaardigheid.Zoals gewoonlijk zitten er weer enkele sensitieve sociaal-maatschappelijke thema's verweven in het verhaal. Olivia, dynamisch en leergierig, evolueert gunstig in haar rol en onder leiding van Mette, mijn favoriete personage in de reeks, is ze op weg om een uitstekende speurder te worden. Tom, daarentegen, is een kleurloos personage met weinig ruggengraat en zijn chronische neerslachtigheid en negativisme worden weer zo breed uitgesmeerd, dat het vervelend begint te worden. Abbas verschijnt ook weer ten tonele, maar buiten een vertoning van zijn messentrekkerijkunst speelt hij maar een zeer bescheiden rol. Mijn waardering: 3,5 sterren
  more
 • Monica
  January 1, 1970
  Ik vond de eerste 250 blz. wat traag en niet zo spannend. Pas na 250 blz., als Tom Stilton in beeld komt met het verhaal in Thailand, komt er eindelijk iets meer spanning en vaart. Het boek is wat "afstandelijk" geschreven. Soms kom je een boek tegen waarbij je vanaf de eerste blz. in het verhaal wordt meegezogen. Dat is hier niet zo. Alsof je van een afstand toekijkt. Misschien door de korte zinnen, of weinig uitdieping. Ik weet het niet, maar ik voelde een afstand. Het einde was iets te zoetsa Ik vond de eerste 250 blz. wat traag en niet zo spannend. Pas na 250 blz., als Tom Stilton in beeld komt met het verhaal in Thailand, komt er eindelijk iets meer spanning en vaart. Het boek is wat "afstandelijk" geschreven. Soms kom je een boek tegen waarbij je vanaf de eerste blz. in het verhaal wordt meegezogen. Dat is hier niet zo. Alsof je van een afstand toekijkt. Misschien door de korte zinnen, of weinig uitdieping. Ik weet het niet, maar ik voelde een afstand. Het einde was iets te zoetsappig naar mijn zin (voor een thriller). Aangezien ik het vorige deel (Wiegelied) niet eens heb uitgelezen, kan ik zeggen dat ik wel klaar ben met deze serie.
  more
 • Sarina Morrhaye
  January 1, 1970
  Wat mij betreft het beste deel tot nu toe … Je voelt dat Olivia een verandering in haar dagelijks leven ondergaat en de teugels steviger in handen neemt, ook wel gesteund door Mette die stilaan naar haar pensioen stapt en de teugels moet loslaten. Wat ikzelf heel leuk aan dit verhaal vond was de connectie tussen Olivia en Lukas. Ik hoop dat in de volgende delen dit verder uitgediept kan worden. Wie weet waartoe het kan leiden :-)
  more
 • Vanessa Loockx
  January 1, 1970
  Weeral een straf boek van dit geweldig auteurs duo!
 • Mai Laakso
  January 1, 1970
  Ruotsalainen kirjailijapari Cilla ja Rolf Börjlind jatkavat viidennellä dekkarillaan, Polttopiste, suosittua dekkarisarjaa Tom Stiltonista ja Olivia Rönningistä. Sarjasta on tehty myös Nousuvesi-tv-sarja, jonka kaikki jaksot olen katsonut, mitkä on näytetty Suomessa. Polttopiste jatkaa siitä, mihin se edellisessä kirjassa jäi.Tom Stilton oli muuttanut avovaimonsa Lunan kanssa kuuman kosteaan Thaimaahan edellisen kirjan jälkeen, Tomin siskon luokse asumaan. Toisaalla tukholmalaisen talven keskel Ruotsalainen kirjailijapari Cilla ja Rolf Börjlind jatkavat viidennellä dekkarillaan, Polttopiste, suosittua dekkarisarjaa Tom Stiltonista ja Olivia Rönningistä. Sarjasta on tehty myös Nousuvesi-tv-sarja, jonka kaikki jaksot olen katsonut, mitkä on näytetty Suomessa. Polttopiste jatkaa siitä, mihin se edellisessä kirjassa jäi.Tom Stilton oli muuttanut avovaimonsa Lunan kanssa kuuman kosteaan Thaimaahan edellisen kirjan jälkeen, Tomin siskon luokse asumaan. Toisaalla tukholmalaisen talven keskellä Olivia joutui selvittämään outoa autoräjähdystä, missä kuoli kolmihenkinen perhe.Kirjailijapari Börjlind on tiukasti ajan hermoilla kiinni ja samoin heidän kirjansa. Tarinoihin sekoitetaan sopivasti ajalle tunnusomaisia uutisaiheita, joista on luettu mediassa sekä somessa ja joista uutismaailma on ollut kiinnostunut. Tähän kirjaan on sopivasti sijoitettu mm. Ruotsia ja koko kirjallisuusmaailmaa ravistanut skandaali, joka aiheutti sen, että vuonna 2018 ei jaettu kirjallisuuden Nobel-palkintoa. Polttopisteestä löytyy muitakin uutisaiheita, mutta pääteema liittyy seksuaalirikoksiin. Loppujen lopuksi tarinan juonenkuviot liittyivät yhteen, ja sekä Olivia että Tom huomasivat tutkineensa samaa rikossarjaa. Polttopiste vangitsi mukaansa koukuttavalle dekkarimatkalle.
  more
 • Ingrid
  January 1, 1970
  Weer van genoten,hoewel ik deel 1 de beste blijf vinden. Maar in één ruk uitgelezen (geluisterd in dit geval).
 • Claire
  January 1, 1970
  The fifth part of the series of Rönning &Stilton is a good book, but less than the other parts. Maybe I was in the wrong mood, but it felt like the pace was missing somehow in this book. I hope the next part is much better.
 • Silke
  January 1, 1970
  Korte inhoudStockholm, de officier van justitie Malin Brovall en haar familie komen om bij een bomaanslag. Mette Olsäter wordt op de zaak gezet, haar laatste, daarna zal zij eindelijk kunnen genieten van haar pensioen. Al snel vindt zij samen met haar team de dader: de kunstenaar Lukas. Maar Olivia is er niet van overtuigd, haar instinct zegt haar dat er iets niet klopt. Maanden later komen er bepaalde feiten boven water en de zaak moet heropend worden. Olivia moet het onderste uit te kan halen Korte inhoudStockholm, de officier van justitie Malin Brovall en haar familie komen om bij een bomaanslag. Mette Olsäter wordt op de zaak gezet, haar laatste, daarna zal zij eindelijk kunnen genieten van haar pensioen. Al snel vindt zij samen met haar team de dader: de kunstenaar Lukas. Maar Olivia is er niet van overtuigd, haar instinct zegt haar dat er iets niet klopt. Maanden later komen er bepaalde feiten boven water en de zaak moet heropend worden. Olivia moet het onderste uit te kan halen om te bewijzen dat Lukas dan toch onschuldig is, zoals zij al vanaf de aanvang van het onderzoek vermoedde.Ondertussen in Thailand krijgt Tom Stilton een mysterieuze opdracht: op zoek naar een onbekende man die op een foto staat die hij van zijn opdrachtgeefster heeft gekregen. Tijdens deze zoektocht krijgt hij toch heel wat te verduren en heeft zijn leven aan een zijden draadje gehangen. Maar wat hem nog het meest intrigeert is niet wie er op de foto staat maar waarom Veronica Wadler hem deze opdracht heeft gegeven. Hij vraagt zich ook af wie zij is en wat er met haar is gebeurd. Tijdens zijn speurtocht ontmoet hij enkele interessante mensen met wie hij in een korte tijd een sterke band opbouwt.ConclusieKenmerkend voor de boeken van Cilla & Rolf Börjlind zijn de sociale thema’s die zij verweven in hun thrillers, dit is ook één van de redenen waarom hun boeken zo goed in de markt liggen. Ook in Koudvuur worden heel wat sociale thema’s onder de loep genomen, niet alleen het zeer actuele thema van de Rohingya in Myanmar maar ook het dichter bij huis #metoo-verhaal wordt aangehaald. Wat hier een beetje jammer is dat het accent, net als in de voorgaande twee boeken, weer de situatie is waarin kinderen zich bevinden. De Rohingya problematiek is namelijk veel breder dan dit, een ganse bevolking dreigt er uitgeroeid te worden en niet alleen de Rohingya kinderen.Het boek maakt deel uit van de ‘Stilton-Rönning’ serie, maar voor wie de voorgaande boeken nog niet heeft gelezen is het geen enkel probleem om Koudvuur te lezen. Zonder in herhaling te vallen voor de lezers die de voorgaande delen gelezen hebben wordt snel duidelijk wie de personages zijn. Ik ben vooral fan van het personage Abbas en met Koudvuur bleef ik toch een beetje op mijn honger zitten. Abbas doet weliswaar mee, maar heeft maar een klein nevenrolletje. Het boek draait deze keer vooral rond Tom Stilton en Mette. Maar we leren andere terugkerende personages, zoals Lisa beter kennen.Het eerste deel van het boek was spannend en goed opgebouwd, maar eens over de helft van het verhaal zwakte het wat af. Net als de voorgaande boeken van de Stilton en Rönning serie leest Koudvuur snel door de korte hoofdstukken, maar ik miste toch wel wat spanning die typerend is voor thrillers. Het was ook minder een pageturner en de uiteindelijke plot had toch wel iets weg van een modern sprookje. De laatste twee-drie hoofdstukken hadden zo uit een feelgood roman of chicklit kunnen komen. Bovendien waren er ook wel weer heel wat toevalligheden die zich in het echte leven bijna nooit zouden voordoen, waardoor het voor mij allemaal toch wel iets van ongeloofwaardigheid kreeg en mijn aandacht af en toe toch wel verslapte.Cilla & Rolf Börjlind hebben een zeer beeldende schrijfwijze waardoor je als lezer alles voor je ziet als in een film. Hun research naar de Rohingya van Myanmar is zeker ook grondig en door de vele korte hoofdstukjes leest het zeer vlot.Het verhaal kon mij inhoudelijk deze keer minder boeien dan de voorgaande boeken, maar niettegenstaande vind ik hun schrijfwijze wel goed. Ik blijf toch fan van dit schrijversduo en kijk stiekem toch uit naar hun volgende thriller. Het is wat moeilijk om hierop sterren te scoren, van mij krijgt dit boek een 3.5 sterren.
  more
 • Villivonkansbooks
  January 1, 1970
  Serien om Olivia Rönning och Tom Stilton tillhör en av mina absoluta favoriter och jag har alla böcker i serien ståendes hemma i bokhyllan. Kallbrand börjar med en otäckt sprängdåd där en hel familj förolyckas. Olivia kastas in i fallet samtidigt som hon privat försöker komma över missfallet. Det är bra tempo direkt från start och författarna skriver på ett sätt så sidorna flyger förbi. Det märks att de har vana av skrivande för tv, med snabba klipp i mellan de olika händelserna. De olika trådar Serien om Olivia Rönning och Tom Stilton tillhör en av mina absoluta favoriter och jag har alla böcker i serien ståendes hemma i bokhyllan. Kallbrand börjar med en otäckt sprängdåd där en hel familj förolyckas. Olivia kastas in i fallet samtidigt som hon privat försöker komma över missfallet. Det är bra tempo direkt från start och författarna skriver på ett sätt så sidorna flyger förbi. Det märks att de har vana av skrivande för tv, med snabba klipp i mellan de olika händelserna. De olika trådarna vi får följa, vävs skickligt ihop på slutet! Det är inte konstigt att serien tillhör en av mina favoriter, de skriver förbaskat bra! Personerna i boken känns som gamla vänner jag äntligen får återse igen. Jag hoppas att få följa dem i många fler böcker framöver! Har ni missat denna serie, har ni verkligen missat något! Kallbrand är liksom de övriga i serien, medryckande och spännande läsning och har ett intressant persongalleri som fängslar.
  more
 • Fany van hemelen
  January 1, 1970
  Koudvuur is het vijfde deel in een intrigerende thrillerserie waarbij de onderhuidse dreiging steeds voelbaar is! Dit is al het vijfde deel in de reeks over Tom Stilton en Olivia Rönning. Zij zijn lid van een politieteam dat allerlei onderzoeken uitvoert en op zoek gaat naar daders van misdrijven. In dit boek zien we de typische stijl van deze reeks weer terugkeren. Er zijn maatschappelijke thema’s die actueel en vaak confronterend kunnen zijn, er zijn allerlei zijsprongetjes in het boek, die ui Koudvuur is het vijfde deel in een intrigerende thrillerserie waarbij de onderhuidse dreiging steeds voelbaar is! Dit is al het vijfde deel in de reeks over Tom Stilton en Olivia Rönning. Zij zijn lid van een politieteam dat allerlei onderzoeken uitvoert en op zoek gaat naar daders van misdrijven. In dit boek zien we de typische stijl van deze reeks weer terugkeren. Er zijn maatschappelijke thema’s die actueel en vaak confronterend kunnen zijn, er zijn allerlei zijsprongetjes in het boek, die uiteindelijk op het einde duidelijk worden en er is psychologische onderbouwing van de karakters. Dit boek heeft twee verschillende verhaallijnen en begint met een dodelijke ontploffing. Met man en macht wordt gezocht naar de dader die vrij snel gevonden en opgepakt wordt. Maar al snel blijkt dat men te hard van stapel gelopen is. Olivia heeft ondertussen een persoonlijke band met de verdachte en heeft het moeilijk om haar gevoelens te bedwingen. Toch is zij in dit deel de vasthoudende en plichtsbewuste, maar kritische rechercheur, die op vraag van Mette, verder op onderzoek gaat. Tom Stilton is de onbereikbare schakel. Omwille van een duistere gebeurtenis, eerder op de Filipijnen, werd hem voorgesteld om op adem te komen in de retraite van zijn schoonzusje. Hier zet de depressieve Tom alles op een rijtje, maar hij blijft lang in een sombere bui. Totdat, totaal onverwacht, beroep gedaan wordt op zijn “politie-instinct” en hij opnieuw aan het speuren gaat. Hierdoor wordt hij aan het denken gezet en gaat hij opnieuw undercover. Koudvuur is, zoals de eerder verschenen delen in deze reeks van het Scandinavische schrijvers duo, intrigerend en onvoorspelbaar. In Koudvuur staat de worsteling van de leden van het team centraal. Tom is eerst ver weg en lijdt onder de onbekende, maar heftige ervaringen van vroeger. Mette zou eigenlijk stoppen als onderzoeksleider en op pensioen gaan, maar als een prominent gezin vermoord wordt, staat ze op scherp. Van achter de schermen gaat ze mee op zoek naar de dader en trekt ze mee aan de touwtjes. Olivia toont zich van haar gevoelige kant en Abbas komt zijn vrienden bijstaan in het heetst van de strijd. Lisa en Olivia leren elkaar van een andere kant kennen en worden zelfs bondgenoten na verschrikkelijke onthullingen.Hoewel de groep eerst niet echt bij elkaar is, zijn ze in gedachten samen en houden ze contact. Wanneer het er op aankomt zorgen hun vriendschap, loyaliteit en vertrouwen ervoor dat er samengewerkt wordt om de vreselijke feiten te bewijzen. Samen gaan ze ervoor om de moordenaar te ontmaskeren en veroordelen. Bij Scandinavische thrillers is er vaak weinig echte actie, maar ligt de spanning net in het subtiele en de onderhuidse dreiging. Koudvuur is hierop geen uitzondering want ook hier wordt het verhaal stilaan onthuld en is er het verrassingseffect naar het einde toe. Soms past het net iets te mooi in elkaar om geloofwaardig te blijven, maar in fictie is alles toegelaten.Koudvuur is een mooi deel in deze thriller reeks waarvan er hopelijk nog andere avonturen verschijnen in de toekomst. Er is nog ruimte om de hoofdpersonages verder te laten evolueren en het duo Börjlind is waarschijnlijk creatief genoeg om nog actuele thema’s te verwerken in nieuwe boeken. Koudvuur kan apart gelezen worden, maar om de dynamiek van het team beter te begrijpen is het aan te raden om eerst de vorige delen te lezen. Bedankt Leesclub Thrillzone! en A. W. Bruna Uitgevers om mij deze spannende thriller te laten ontdekken. ****
  more
 • Kim Kimselius
  January 1, 1970
  Alltsedan första boken av Cilla och Rolf Börjlind har jag fängslats av berättelserna. Nu har jag läst den femte boken i serien, Kallbrand. Jag känner alla inblandade och vet vad som har hänt dem, men jag undrar om den som inte är insatt i vad som har hänt tidigare kanske har svårare att följa med i händelserna. Det skulle vara roligt att få höra någon som bara har läst den här boken.Det börjar med en bilbomb, som Oliva Rönning får i uppdrag att lösa. Sedan förflyttas vi till Thailand där Tom Sti Alltsedan första boken av Cilla och Rolf Börjlind har jag fängslats av berättelserna. Nu har jag läst den femte boken i serien, Kallbrand. Jag känner alla inblandade och vet vad som har hänt dem, men jag undrar om den som inte är insatt i vad som har hänt tidigare kanske har svårare att följa med i händelserna. Det skulle vara roligt att få höra någon som bara har läst den här boken.Det börjar med en bilbomb, som Oliva Rönning får i uppdrag att lösa. Sedan förflyttas vi till Thailand där Tom Stilton, f.d. polis och uteliggaren, just nu håller hus. Av en kvinna får han i uppdrag att leta upp en man. Det enda han har är ett foto och en text på baksidan av det. Kvinnan berättar inte varför hon vill hitta honom. Men hon betalar oerhört bra och Tom tackar ja till uppdraget.Berättelsen hoppar mellan Oliva och Tom och i början är det svårt att förstå sammanhanget, men till slut inser jag hur det hänger ihop. Då blir berättelsen ännu mer fängslande.Rekommenderar dig varmt att läsa boken, men jag tror nog att du vinner på att läsa de andra böckerna i serien först!
  more
 • Lexie
  January 1, 1970
  Läs min recension här:https://lexiekon.blogspot.com/2019/03...Kallbrand är precis som sina föregångare - unik, välgenomtänkt och beroendeframkallande - utan att bli en blek kopia. Jag kan inte sluta imponeras av det professionella författarskap som ligger bakom boken, med en komplex, spännande och oväntad handling. Jag är fast från första till sista sidan, och sträckläsningen är ett faktum. Det är en magisk bok ur en magisk serie, för alla som vill läsa om brottsutredningar, unika karaktärer och Läs min recension här:https://lexiekon.blogspot.com/2019/03...Kallbrand är precis som sina föregångare - unik, välgenomtänkt och beroendeframkallande - utan att bli en blek kopia. Jag kan inte sluta imponeras av det professionella författarskap som ligger bakom boken, med en komplex, spännande och oväntad handling. Jag är fast från första till sista sidan, och sträckläsningen är ett faktum. Det är en magisk bok ur en magisk serie, för alla som vill läsa om brottsutredningar, unika karaktärer och livsöden som berör.
  more
 • Liesbeth Van der ven
  January 1, 1970
  Wat weer een heerlijk boek
 • Michaela Gester
  January 1, 1970
  Snabbläst! Högt tempo och vindlande intriger. Riktigt bra av Börjlinds!
 • Julia
  January 1, 1970
  Egentligen vill jag ge boken 3 stjärnor då det faktiskt är den svagaste boken i serien. Men slutet är så skickligt och snyggt att det måste bli en 4a.
 • Corine Smans
  January 1, 1970
  Soms heb je in een serie een boek wat je minder aanspreekt. Dit is er zo eentje. De andere boeken van dit schrijversduo heb ik verslonden, maar door dit boek moest ik mee heen worstelen. Jammer...
 • Yasmin Wijering-Schaap
  January 1, 1970
  De beste van de serie, en het einde is geweldig
 • rijtster
  January 1, 1970
  Ik heb tijdens het lezen wel 10x gedacht: onmogelijk! Dit kan echt niet! De wereld is soms heel klein... Maar zo klein...Tot aan het einde gaf ik het niet meer dan 3sterren...en dan word je verrast en blijkt het toch wen steengoed verhaal te zijn.Ik hou er van!
  more
 • Evelyn Evertsen Romp
  January 1, 1970
  Oh myyyyyyy wat een goed verhaal weer.Enorm grappig, verschrikkelijk spannend en heel mooi geschreven.
 • Annette Juhlin
  January 1, 1970
  Väldigt mycket hängde i luften efter den senaste boken i serien om Olivia Rönning och Tom Stilton, så jag har hoppats att det skall komma en fortsättning för att få veta hur det skulle gå för dem och för Mette och de andra. Och perfekt anpassat i tid kommer samtidigt både andra säsongen av Springfloden på SVT och den femte delen i serien; Kallbrand.Personskildringarna i Börjlinds böcker brukar vara mer komplexa än de vanligtvis är i moderna kriminalromaner, där fokus ligger på att hålla ett högt Väldigt mycket hängde i luften efter den senaste boken i serien om Olivia Rönning och Tom Stilton, så jag har hoppats att det skall komma en fortsättning för att få veta hur det skulle gå för dem och för Mette och de andra. Och perfekt anpassat i tid kommer samtidigt både andra säsongen av Springfloden på SVT och den femte delen i serien; Kallbrand.Personskildringarna i Börjlinds böcker brukar vara mer komplexa än de vanligtvis är i moderna kriminalromaner, där fokus ligger på att hålla ett högt tempo. Läser man serien om Rönning och Stilton från början får man också följa deras och de andra karaktärernas personliga utveckling, och det är minst lika intressant som att läsa om brottsutredningarna. Alla de omtyckta karaktärerna från tidigare böcker är med i deras senaste kriminalroman, även Abbas och Minken.Brotten har alltid stark anknytning till samhällsutvecklingen. Den här gången inleds boken med att en bilbomb sprängs med åklagaren Malin Brovall, hennes man och dotter. Man misstänker att det är ett terrordåd. Mette leder utredningen och Olivia kopplas in på fallet. I Thailand försöker Tom förlika sig med det han gjort (i förra delen i serien; Sov du lilla videung). Han får ett kryptiskt uppdrag av en kvinna som behöver hans hjälp, och hamnar i flera livshotande situationer.Tidigare har imponerats av hur snyggt författarparet bygger upp en både spännande och samhällsaktuell historia. Tyvärr inte den här gången. Intrigen är spretig och håller ihop alldeles för löst. Jag får intrycket att handlingen kryddats med samhällsaktuella inslag just för att romanen skall uppfattas som aktuell, snarare än att bidra till handlingen. De olika spåren löper sida vid sida ända till slutet, då de visserligen vävs ihop på ett bra sätt, men alldeles för sent för att intresset för det centrala brottet skall hållas vid liv. Berättelsen tappar sitt driv. Och ändå läser jag boken i ett svep ända till slutet, eftersom det är så mysigt att hänga med Olivia, Tom och Mette. Faktiskt mer så än spännande.
  more
 • Havers
  January 1, 1970
  Die Wege von Olivia Rönning und Tom Stilton haben sich in „Wundbrand“, Band Nr. 5 der Reihe des schwedischen Autorenpaars Cilla und Rolf Börjlind getrennt. Die Kommissarin ermittelt in Stockholm in einem Fall, bei dem eine Staatsanwältin durch eine Autobombe getötet wurde, Tom Stilton nimmt sich einen Auszeit und ist mit seiner Freundin Luna in dem Yoga-Retreat seiner Halbschwester in Thailand abgetaucht. Geplagt von Schuldgefühlen sucht er Abstand zu seinem letzten Fall, bei dem er die Gerechti Die Wege von Olivia Rönning und Tom Stilton haben sich in „Wundbrand“, Band Nr. 5 der Reihe des schwedischen Autorenpaars Cilla und Rolf Börjlind getrennt. Die Kommissarin ermittelt in Stockholm in einem Fall, bei dem eine Staatsanwältin durch eine Autobombe getötet wurde, Tom Stilton nimmt sich einen Auszeit und ist mit seiner Freundin Luna in dem Yoga-Retreat seiner Halbschwester in Thailand abgetaucht. Geplagt von Schuldgefühlen sucht er Abstand zu seinem letzten Fall, bei dem er die Gerechtigkeit für die Opfer in die eigene Hand genommen hat. Das könnte gelinge, wäre da nicht die Bitte einer Landsmännin, den Aufenthaltsort einer zwielichtigen Person ausfindig zu machen…Wie bereits in den Vorgängern verarbeiten die Autoren auch in „Wundbrand“ jede Menge aktuelle gesellschaftspolitische Themen: #MeToo, die Verfolgung der Rohingya, Drogenkartelle, Jagd auf bedrohte Arten, Pädophilie. All das irgendwie miteinander verbunden und mehr oder weniger schlüssig in die Handlung eingearbeitet.Lange Zeit laufen die Ermittlungen in Schweden und Thailand parallel nebeneinander her, man fragt sich, was das eine mit dem anderen zu tun hat. Aber je weiter die Handlung fortschreitet, desto mehr verzahnen sich die beiden Fälle. Und dieses Zusammenführen der losen Enden beherrschen die Börjlinds perfekt, sodass am Ende keine Fragen offenbleiben. Auch wenn man sich manchmal des Eindrucks nicht erwehren kann, dass zugunsten der Themen die Story überkonstruiert und mit zahlreichen Klischees überfrachtet wurde.Sprachlich eher schlicht, gradlinig mit einer gut ausgearbeiteten Spannungskurve erzählt, ist „Wundbrand“ eine gelungene Fortsetzung der Reihe für Leser, die die vorherigen Bände kennen und mit den Personen vertraut sind. Allen anderen würde ich empfehlen, zu Band 1 „Die Springflut“ zu greifen und danach „Die dritte Stimme“, „Die Strömung“ und „Schlaflied“ chronologisch zu lesen, damit sie die Personen und ihre Beziehungen zueinander richtig einordnen können.
  more
 • Vera VB
  January 1, 1970
  Het vijfde deel uit de reeks met Olivia Rönning en Tom Stilton. De verhaallijnen spelen zich deze keer in totaal verschillende landen af. tom Stilton is in Thailand, in het retraite van zijn half-zus. Hij weet het even niet meer, zit met een duister geheim dat hem kapot maakt. In Zweden wordt een auto opgeblazen door een explosief. Niet zomaar een willekeurige aanslag want in de wagen zat een belangrijke officier van justistie. Terrorsme of wraak voor een veroordeling? Mette stelt een team samen Het vijfde deel uit de reeks met Olivia Rönning en Tom Stilton. De verhaallijnen spelen zich deze keer in totaal verschillende landen af. tom Stilton is in Thailand, in het retraite van zijn half-zus. Hij weet het even niet meer, zit met een duister geheim dat hem kapot maakt. In Zweden wordt een auto opgeblazen door een explosief. Niet zomaar een willekeurige aanslag want in de wagen zat een belangrijke officier van justistie. Terrorsme of wraak voor een veroordeling? Mette stelt een team samen en Olivia vormt een team met Lisa, ze zijn niet echt vriendinnen, maar moeten samenwerken en ze krijgen de toch wel vervelende taak om alle dossiers van de vrouw uit te pluizen. Al snel wordt door een ander team een verdachte opgepakt. Hij blijft ontkennen, maar er zijn zoveel bewijzen tegen hem, dat hij het wel moet zijn. Rechtszaak en klaar. Maar niet zo voor Mette en Olivia. Vooral Olivia want die gelooft er niets van dat hij het gedaan heeft. Ondertussen in Tom in Thailand met een onderzoek bezig op vraag van een vrouw in een rolstoel. Zo heeft hij iets te doen en komt hij misschien uit zijn zwaarmoedige buien. Wie de andere delen gelezen heeft, ziet dat er wel enige structuur in alle boeken terugkomt. Tom Stilton die op de rand van een depressie staat, Olivia die haar wil doordrijft, Mette die het werk niet kan opgeven en eigenlijk op pensioen moet, Abbas die opdraaft wanneer er gevochten moet worden. Dit doet allemaal niets af aan de actie en de snelheid van het boek. Geen idee hoe lang dit stramien nog blijft werken, maar zolang de plot goed is, is het voor mij ook goed.
  more
 • Els
  January 1, 1970
  Gelezen als luisterboek bij Storytel. Het boek wordt heel goed voorgelezen door Hymke de Vries. Zij heeft een zeer prettige volwassen toon van voorlezen. Koudvuur is het vijfde deel in de thrillerreeks over Tom Stilton en Olivia Rönning. Ook de overige personen komen weer volop aan bod: de prachtige Mette, de trouwe Morten, Abbas de messenwerper, Luna de vriendin van Tom , Aditi de halfzus van Tom en alle anderen die mee-figureren om het verhaal tot een succes te maken. Een beetje zwak, of lieve Gelezen als luisterboek bij Storytel. Het boek wordt heel goed voorgelezen door Hymke de Vries. Zij heeft een zeer prettige volwassen toon van voorlezen. Koudvuur is het vijfde deel in de thrillerreeks over Tom Stilton en Olivia Rönning. Ook de overige personen komen weer volop aan bod: de prachtige Mette, de trouwe Morten, Abbas de messenwerper, Luna de vriendin van Tom , Aditi de halfzus van Tom en alle anderen die mee-figureren om het verhaal tot een succes te maken. Een beetje zwak, of liever gezegd te fantastisch om geloofwaardig te zijn, vond ik de zoektocht van Tom naar de boot op de rivier. Ook het eind was een soort van aftreksel van "ze leven nog lang en gelukkig", maar alles bij elkaar was het toch weer een heerlijke Scandinavische thriller die ik met veel voldoening heb laten voorlezen. Sterke punten zijn de opbouw van het verhaal, de karakterontwikkeling van de hoofdpersonen, de sfeertekeningen en de sociale thema's. Genoeg om van te genieten en erop te hopen dat er nog een volgend deel zal verschijnen.
  more
 • Britt-Marie Kullin
  January 1, 1970
  Betyg: 4,5 av 5. Kallbrand av Cilla & Rolf Börjlind är den femte boken i serien om Tom Stilton och Oliva Rönning. Jag har läst alla dom fyra tidigare böckerna, och här är länkar till mina recensioner av dom: Springfloden, Den tredje rösten, Svart gryning, och Sov du lilla videung.Och den här femte boken gjorde mig absolut inte besviken. Den här texten från presentationen av boken på bokförlagets hemsida tycker jag beskriver boken bra: ”I Cilla och Rolf Börjlinds femte roman utgörs den röda t Betyg: 4,5 av 5. Kallbrand av Cilla & Rolf Börjlind är den femte boken i serien om Tom Stilton och Oliva Rönning. Jag har läst alla dom fyra tidigare böckerna, och här är länkar till mina recensioner av dom: Springfloden, Den tredje rösten, Svart gryning, och Sov du lilla videung.Och den här femte boken gjorde mig absolut inte besviken. Den här texten från presentationen av boken på bokförlagets hemsida tycker jag beskriver boken bra: ”I Cilla och Rolf Börjlinds femte roman utgörs den röda tråden av ondskan som ruttenheten framkallar vid övergrepp, terrordåd, #metoo och pedofili.” Boken är välskriven, spännande, otäck, och dramatisk. Och jag rekommenderar boken varmt. Men jag tycker absolut att man ska läsa serien från början.
  more
 • Chris Majoor
  January 1, 1970
  Olivia onderzoekt een bomaanslag in Stockholm. Tom gaat op zoek naar een man in de jungle van Thailand. Beide verhalen lijken niets met elkaar te maken te hebben tot ze in de laatste 50 bladzijden toch in elkaar vloeien. Goed geschreven thriller. Omdat dit reeds deel 5 van de cyclus is, begin je de karakters ook al wat beter te kennen en te begrijpen. De schrijvers maken wat zijstapjes naar actuele thema's zoals #me too, de Rohingya, het schandaal met de Zweeds Academie en proberen ook de dieper Olivia onderzoekt een bomaanslag in Stockholm. Tom gaat op zoek naar een man in de jungle van Thailand. Beide verhalen lijken niets met elkaar te maken te hebben tot ze in de laatste 50 bladzijden toch in elkaar vloeien. Goed geschreven thriller. Omdat dit reeds deel 5 van de cyclus is, begin je de karakters ook al wat beter te kennen en te begrijpen. De schrijvers maken wat zijstapjes naar actuele thema's zoals #me too, de Rohingya, het schandaal met de Zweeds Academie en proberen ook de dieperliggende betekenis van het leven te verwerken, maar moeten wel oppassen dat ze hierdoor de vaart van het verhaal niet verliezen.
  more
 • Anne Holappa
  January 1, 1970
  On tosi mahtavaa lukea näin kovien ammattilaisten tekstiä. Kaikki soljuu, mikään ei töki, ei ole onnahduksia eikä virheitä. En tosin erityisemmin pidä päähenkilöistä. Heihin on vaikea samaistua mitenkään vaikka kuinka yritetään tehdä heistä tuntevia ja inhimillisiä hahmoja. Siitä huolimatta, on pakko arvostaa.
  more
 • Lisa Persson
  January 1, 1970
  Den var verkligen bra, så nära fem det går att komma, det som gjorde att den inte räckte hela vägen var vissa överdrivna partier som inte kändes det minsta realistiska. Man överlever inte allt... Välskriven och höll annars måttet ändå till slutet, som jag tyckte var väl ihopknutet.
  more
 • Sara
  January 1, 1970
  Jag gillar den här serien och alla delarna. Gillar hur historierna vävs ihop och snygg tas om hand. Hur man kan gissa delar men inte allt. Bra språk i böckerna. Helt enkelt läsvärda och bra, spännande böcker.
Write a review