Nyugat ​+ zombik
Egy ​őszi estén a New York Kávéház összes ajtaja bezárul, s a bentlévők vérszomjas élőholttá válnak. Kivéve egy maroknyi túlélőt, az igazgató titkárát, a ház első pincérnőjét és egy modernista folyóirat néhány munkatársát. Róluk talán már hallott.Csepella Olivér tervezőgrafikus, a Halisten Stúdió tagja, a Csaknekedkislány tánczenekar szövegíró énekese. Tizenhét évesen jutott eszébe ez a dolog a Nyugattal, és mostanáig nem hagyta nyugodni. A könyv létrejöttét 2014-ben sikeres közösségi finanszírozás tette lehetővé: több mint ezer nagylelkű ember támogatása fedezte a képregényrajzolás éveit. Nélkülük a NYUGAT+ZOMBIK megmaradt volna annak az idétlen ötletnek, amit jó lett volna megcsinálni egyszer.Az agyatlan élőhalottak és a reménytelenül széplelkűek harcában sosem volt irgalom, de most patakokban folyik a vér és a tinta, reped a csont, szakad a merített papír. Íme Babits Mihály és Quentin Tarantino találkozása a boncasztalon: három év feszült várakozás után kézhez vehetik a rajongók Csepella Olivér már megjelenése előtt kultikus képregényét. Sikerülhet-e a magaskultúra legkifinomultabb képviselőinek, a Nyugat szerzőinek megállítaniuk a tömegkultúra legfélelmetesebb teremtményeit, a zombikat? Lehetséges-e jambussal vagy szonettkoszorúval felvenni a harcot a halálos harapással? És egyáltalán: vehetjük-e a bátorságot, hogy viccet, sőt horrort csináljunk az iskolában felszentelt irodalmi kánonból? Nagyon remélem, hogy a válasz mindhárom kérdésre igen.

Nyugat ​+ zombik Details

TitleNyugat ​+ zombik
Author
LanguageHungarian
ReleaseDec 8th, 2017
PublisherCorvina
Rating
GenreSequential Art, Comics, European Literature, Hungarian Literature

Nyugat ​+ zombik Review

 • Àkos Györkei
  January 1, 1970
  Ehhhhhhh. A penzbol fogadhatott volna egy irot is, mert ilyen pongyolan megirt valamit is reg olvastam. Arra emlekeztett mikor en probaltam sztorikat irni es a “xy mar ilyet is tudsz?” “hat persze hogy xy ilyet is tud *kacsintas*” olcso fogassal probaltam frappans lenni. Ez a bratyizos jaj kedves olvasom hallgasd a Punnany Massiftol az izet a fejezet melle es mondd hangosan hogy varazslat ;))))))))))) - tol a hideg razott. Sztori erdekes kb a masodik fejezetig, utana egy nagy mess a “huh valahog Ehhhhhhh. A penzbol fogadhatott volna egy irot is, mert ilyen pongyolan megirt valamit is reg olvastam. Arra emlekeztett mikor en probaltam sztorikat irni es a “xy mar ilyet is tudsz?” “hat persze hogy xy ilyet is tud *kacsintas*” olcso fogassal probaltam frappans lenni. Ez a bratyizos jaj kedves olvasom hallgasd a Punnany Massiftol az izet a fejezet melle es mondd hangosan hogy varazslat ;))))))))))) - tol a hideg razott. Sztori erdekes kb a masodik fejezetig, utana egy nagy mess a “huh valahogy elkell varrni a szalakat” betegseg tunetei jelentkeznek. Az otlet izgi volt, a kivitelezes nulla.
  more
 • Pongi
  January 1, 1970
  Nagyon laza. Szinte nincs olyan oldal, amelyen ne lenne egy frappáns poén vagy beszólás. Én iszonyú sokat nevettem olvasás közben. A történet szál kicsit kaotikus számomra, többet is elárulhatott volna Csepella úr a dolgok hátterétől, de lehet ez csak engem zavar. A képek gyönyörűek, nagyon tetszett a vizuális játékosság és a fekete-fehér-sárga színkombináció dominálása, mely a képregény elejétől a végéig jelen van. Összességében, szerintem elég jól sült el ez a projekt, nem mond csüttöt! ;)
  more
 • Eszter Szép
  January 1, 1970
  Nagyon jól indul, bevonja az olvasót ahogy a kezdő karakterek és a világ szépen fel vannak építve. Sajnos a később csatlakozó Móriczra nincs ennyi idő, és az elharapódzó tömegjeleneteket néha nehéz követni, hogy akkor most ki kicsoda és miért. Ezzel ellentétben néhány oldal vizuálisan és strukturálisan nagyon szép megoldásokból épül fel. Ezeket jó nézni, és hagyni a zombikat a csudába egy kicsit.A sztori nagyon tetszett, leleményes, ahogy csapatokba rendezi a szereplőket és ahogy ezeket átcsopor Nagyon jól indul, bevonja az olvasót ahogy a kezdő karakterek és a világ szépen fel vannak építve. Sajnos a később csatlakozó Móriczra nincs ennyi idő, és az elharapódzó tömegjeleneteket néha nehéz követni, hogy akkor most ki kicsoda és miért. Ezzel ellentétben néhány oldal vizuálisan és strukturálisan nagyon szép megoldásokból épül fel. Ezeket jó nézni, és hagyni a zombikat a csudába egy kicsit.A sztori nagyon tetszett, leleményes, ahogy csapatokba rendezi a szereplőket és ahogy ezeket átcsoportosítja. A fordulatok jók, Kata a pincérnő frappánsan reflektál arra, hogy a zsánerképregények csak klisénőket tudnak felvonultatni, legalábbis többnyire, legalábbis a közelmúltig. A sámános szál hatására egy darabig csak igaz magyar italokat fogyasztok. :) A kedvenc panelem Babits a villamoson. Az zseniális. (rajzolta Felvidéki Miklós)
  more
 • Attila Seller
  January 1, 1970
  Az első pár fejezet (talán tényleg az első kettő csak) kellemes szórakozás, de már ott is megmutatkozik az, ami számomra a képregény többi részében a problémát jelentette, és zavart: Az erőltetett borzalmas szóviccek (nem az a borzalmas szóvicc, amelyiken azért még mosolyogsz, hanem az a tényleg borzalmas), a teljesen fölösleges életrajzi dolgok, amik gondolom azért kerültek bele, mert Csepella Olivér sok mindennek járt utána, és ne vesszen kárba ez a munka, ezután a rettentően modoros szerzői u Az első pár fejezet (talán tényleg az első kettő csak) kellemes szórakozás, de már ott is megmutatkozik az, ami számomra a képregény többi részében a problémát jelentette, és zavart: Az erőltetett borzalmas szóviccek (nem az a borzalmas szóvicc, amelyiken azért még mosolyogsz, hanem az a tényleg borzalmas), a teljesen fölösleges életrajzi dolgok, amik gondolom azért kerültek bele, mert Csepella Olivér sok mindennek járt utána, és ne vesszen kárba ez a munka, ezután a rettentően modoros szerzői utasítások a fejezetek elején (azt a varázslatos dolgot meg se említettem, mert szeretném minél hamarabb elfelejteni). Jobban ki kellett volna használni a címben is szereplő nyugatosságot, mert a mű végére el is tűnik, csak a szereplők jelenléte emlékeztet a dologra. Ezek a legnagyobb problémáim magával az alkotással. Az elütések is ki tudják zökkenteni az embert, illetve néhol nem elég egyértelmű, hogy most ki is beszél. Röviden: nagyon elfárad a végére, mert már kicsit fáradtan is indul.Mindettől függetlenül szépen van megrajzolva, a színválasztás is tetszett.
  more
 • Vera
  January 1, 1970
  Felemás érzéseim vannak a könyvvel kapcsolatban és kizárólag a tartalma miatt, engem nem nagyon érintett az elcsúszott megjelenés (persze nagyon vártam). Minden tetszett, aminek nem volt köze a zombikhoz/sámánhoz. Nem tudom mire számítottam, de nem erre és fura volt, sokszor követhetetlen, kicsit erőltetettnek éreztem. A tömegjeleneteket nehéz volt kisilabizálni, bár a rajzok és színek tényleg szuperek voltak. A nyugatos poénokat imádtam, az működött a legjobban, a vendégfejezet is illet az egés Felemás érzéseim vannak a könyvvel kapcsolatban és kizárólag a tartalma miatt, engem nem nagyon érintett az elcsúszott megjelenés (persze nagyon vártam). Minden tetszett, aminek nem volt köze a zombikhoz/sámánhoz. Nem tudom mire számítottam, de nem erre és fura volt, sokszor követhetetlen, kicsit erőltetettnek éreztem. A tömegjeleneteket nehéz volt kisilabizálni, bár a rajzok és színek tényleg szuperek voltak. A nyugatos poénokat imádtam, az működött a legjobban, a vendégfejezet is illet az egészbe és kellően humoros volt. A fejezetzáró zeneajánlások is tetszettek, és tényleg illettek a történtekhez. Az egy szem női szereplő kapott egy oldal lamentálást azon, hogy miért nincs több nő a műben (és a Nyugatban), a többi oldalon sikerült őt tárgyiasítani (és nem Babitsot).Akartam szeretni a Nyugat + zombikat, többnyire sikerült is és biztos elő fogom még venni, most már tudom mit várhatok.Ez is karácsonyi ajándék volt <3
  more
 • Tamás Szajkó
  January 1, 1970
  Sejthető volt, hogy ezt a tökéletesnek tűnő koncepciót nem lehet tökéletesen megvalósítani, de szerencsére az elvárásokat sikerült megugrani: a hangulat nagyon el van találva, a szereplők aranyosak, a képregény apró gagjei pedig nálam jól működnek. Cserébe a történetből egy szót sem értettem meg, a vendégrajzolók pedig tökéletesen fölöslegesek (mondjuk így kevesebbet kellett dolgozni).
  more
 • Andras Konfar
  January 1, 1970
  klassz zagyvasag lett. jo a kepi vilag a sztori nehol zavaros. nagyon elveztem
Write a review