Sinä vuonna 1918
Valitse puolesi. Sinä vuonna maa oli kylmä ja peittyi paksuun valkoiseen kerrokseen, joka tahrautui veljistä ja siskoista vuotavaan hurmeeseen. Kansassa oli kipeä repeämä. Jokaisen oli valittava puolensa.Valitse tarinasi. Millainen olisi sinun tarinasi Suomen itsenäisyyden ensihetkillä? Säilyisikö hyvyytesi vai horjuisiko moraalisi? Kykenisitkö pysymään siviilissä, puolueettomana? Olit mies tai nainen, punainen tai valkoinen, elämän sattumanvaraiset oikut ja silmänräpäyksessä tehdyt valinnat muovaavat tarinaasi eteenpäin.Valitse kohtalosi. Mike Pohjolan Sinä vuonna 1918 on immersiivinen romaani, joka vie lukijan sisällissodan aikaan, kahtiajakautuneen Suomen raastavimpiin hetkiin. Romaani sisältää miljoonia erilaisia tarinoita yksissä kansissa. Tarinan pääosassa olet sinä, lukija. Tee valintasi ja lue kohtalosi -- ja kun olet kokenus yhden elämäntarinan, uppoa seuraavaan.Mike Pohjola (s.1978) on kirjailija, pelisuunnittelija ja yrittäjä. Hän on taiteen maisteri ja Helsingissä asuva turkulainen. Pohjola on julkaisuut romaaneja, roolipelejä ja näytelmiä ja voittanut Emmyn, Prix Europan, Luku-Varkauden ja Kultaisen lohikäärmeen. Pohjolan edellinen, Turun paloa käsittelevä romaani 1827 sytytti lukijat ja kriitikot.

Sinä vuonna 1918 Details

TitleSinä vuonna 1918
Author
LanguageFinnish
ReleaseJan 27th, 2018
PublisherGummerus Kustannus
Rating
GenreEuropean Literature, Finnish Literature, War, Historical, Historical Fiction

Sinä vuonna 1918 Review

 • Laura
  January 1, 1970
  En tiedä milloin tällainen immersiivinen, tuhansia tarinamahdollisuuksia sisältävä romaani voidaan merkitä varsinaisesti luetuksi, mutta olkoon se nyt samana päivänä kuin aloitinkin sen. Lähinnä siksi, että vaikka joitain tarinoita tästä vielä joskus selailisinkin läpi, tuskin samalla intensiteetillä kuin nyt ensihuumassa. Hauska, monipuolinen, kunnianhimoinen ja monella tapaa rohkea teos, harmi ettei itse tarinat kuitenkaan päässeet kovin syvälle ja naishahmotkin olivat vain "heikompaa" ainesta En tiedä milloin tällainen immersiivinen, tuhansia tarinamahdollisuuksia sisältävä romaani voidaan merkitä varsinaisesti luetuksi, mutta olkoon se nyt samana päivänä kuin aloitinkin sen. Lähinnä siksi, että vaikka joitain tarinoita tästä vielä joskus selailisinkin läpi, tuskin samalla intensiteetillä kuin nyt ensihuumassa. Hauska, monipuolinen, kunnianhimoinen ja monella tapaa rohkea teos, harmi ettei itse tarinat kuitenkaan päässeet kovin syvälle ja naishahmotkin olivat vain "heikompaa" ainesta, jotka eivät esimerkiksi valkoisten riveissä taistelemaan päässeet. Tai en tiedä, saattaahan tuolla olla vielä joku tarina jossa pääsikin, mutta silti vähän väsynyttä väittää, että sitä vuoden 1918 aatemaailmaa on aina jollain tapa pakko toistaa ja noudattaa mitä naisasiaan tulee, kun muissa asioissa sitä ei kuitenkaan samalla tavalla olla uskaltamatta vastustaa.No, niin tai näin, hauska ja viihdyttävä kirja ainakin joksikin aikaa selailtavaksi. Ehkä vähän vähemmillä vaihtoehdoilla oltaisiin voitu päästä vähän syvempiin tarinoihinkin. Ei se määrä, vaan laatu, tässäkin.
  more
 • Hande
  January 1, 1970
  Erilainen ja mielenkiintoinen lukukokemus! Kirja sisälsi muutamia epäloogisuuksia ja joissain tarinoissa saattoi jäädä tietyillä valinnoilla jumiin, sillä kaikkia henkilön mahdollisia taustatietoja ei ollut muistettu huomioida. Oli kuitenkin herkullista astua erilaisten hahmojen saappaisiin ja kokea Suomen sisällissota heidän kauttaan.
  more
 • JaanaMi
  January 1, 1970
  Vuorovaikutuksellinen, pelillinen ”roolipeliromaani”, jonka tapahtumat mukailevat todellisia tapahtumia Suomen itsenäistymisen ja vuoden 1918 tapahtumien ajoilta. Tarinan edetessä lukijan oman hahmon kohtalo määräytyy paitsi lukijan omien valintojen, myös arpaonnen mukaan - ja näyttää siten hienosti ja konkreettisesti, miten hiuskarvan varassa ihmisen elämä, etenkin tällaisissa sodan kaltaisissa poikkeustilanteissa, voikaan olla. Muutamia epäloogisuuksia tai lipsahduksia saattoi pitkään lukiessa Vuorovaikutuksellinen, pelillinen ”roolipeliromaani”, jonka tapahtumat mukailevat todellisia tapahtumia Suomen itsenäistymisen ja vuoden 1918 tapahtumien ajoilta. Tarinan edetessä lukijan oman hahmon kohtalo määräytyy paitsi lukijan omien valintojen, myös arpaonnen mukaan - ja näyttää siten hienosti ja konkreettisesti, miten hiuskarvan varassa ihmisen elämä, etenkin tällaisissa sodan kaltaisissa poikkeustilanteissa, voikaan olla. Muutamia epäloogisuuksia tai lipsahduksia saattoi pitkään lukiessa (monia kohtaloita seuratessa) tulla vastaan, mutta ei häiritsevyyteen asti. Hahmoissa tai vaihtoehtoisissa juonenkuluissa oli myös ilahduttavasti huomioitu mm. kieli- ja kulttuurivähemmistöt. Kantasuomalaisen lisäksi saattoi hahmoksi valita vaikkapa tataarin tai venäläisen lapsen. Myös hetero-oletus/normi saattoi tarinoissa rikkoutua. Kovin syvällisiä hahmoja ja tarinoita ei tällä tekniikalla päässyt tietenkään syntymään, mutta idea on mielestäni loistava. Tällainen lukemisen tapa voisi innostaa erityisesti myös nuoria. Aloin jo suunnitella, miten tällaista voisi hyödyntää kirjallisuuden opetuksessa!
  more
 • Kirja Vieköön!
  January 1, 1970
  En ole aiemmin vastaavaa interaktiivista lukukokemusta kokenut. Valintojen tekeminen osoitti konkreettisesti, miten pienestä ihmisen kohtalo ja elämä olivat kiinni. Kaikki inhimillisyys olisi pitänyt kitkeä pois ja jokainen päätös harkita ja punnita tarkoin. Mutta miten ihmeessä? Ei ollut aikaa harkintaan, ei ollut tietoa päätöksenteon pohjaksi, ympärillä hätä ja kaaos. Jokainen toimi siinä hetkessä, tapahtumien vyöryn viemänä. Olivatko valinnat oikeita vai vääriä, teot hyviä vai huonoja? Minust En ole aiemmin vastaavaa interaktiivista lukukokemusta kokenut. Valintojen tekeminen osoitti konkreettisesti, miten pienestä ihmisen kohtalo ja elämä olivat kiinni. Kaikki inhimillisyys olisi pitänyt kitkeä pois ja jokainen päätös harkita ja punnita tarkoin. Mutta miten ihmeessä? Ei ollut aikaa harkintaan, ei ollut tietoa päätöksenteon pohjaksi, ympärillä hätä ja kaaos. Jokainen toimi siinä hetkessä, tapahtumien vyöryn viemänä. Olivatko valinnat oikeita vai vääriä, teot hyviä vai huonoja? Minusta me emme voi täältä sadan vuoden päästä arvottaa. Viidestä hahmostani vain yksi säilyi hengissä, yksi kuoli vankileirillä, kolme teloitettiin, joko omien tai vastapuolen toimesta.
  more
 • Sanna
  January 1, 1970
  En tiedä milloin voi sanoa että on oikeasti lukenut koko kirjan - luin itse kaksi erilaista tarinaa läpi ja huomenna täytyy kokeilla vielä uudestaan. Erittäin mielenkiintoinen toteutus, vaikka muutamia pikku virheitä bongasinkin.
 • Mila
  January 1, 1970
  Kiinnostava eri vaihtoehtoineen, mutta aika pinnalliseksi lukukokemukseksi jäi kuitenkin.
 • Suvi
  January 1, 1970
  Ai että! Merkkaan nyt ensimmäisen tarinan luettuani kirjan luetuksi, vaikka aion kokeilla vielä muitakin tarinayhdistelmiä. Mahtava idea!
Write a review