1968
1968 är ett av 1900-talets mest mytomspunna årtal. Protesterna mot Vietnamkriget i både USA och Västeuropa skapade en vänstervåg som präglade både politiken och kulturen.Unge Eric Letang är färdigutbildad jurist och brinnande aktiv i politiken. Som ung notarie på den beryktade advokatfirman Henning Sjöstrand tvingas han gång på gång ta ställning till hur juridiken kan användas till både gott och ont. Hans första stora mål för honom ut i Europa den heta sommar när de röda fanorna dominerar gatorna i Paris och när socialism med mänskligt ansikte går under i Prag.Och den vänsterradikala vågen kommer att än mer splittra familjen Lauritzen mellan de yngre som anser att det är rätt att göra uppror och de äldre som vidhåller att äganderätten står över allt annat.

1968 Details

Title1968
Author
LanguageSwedish
ReleaseAug 23rd, 2017
PublisherPiratförlaget
Rating
GenreHistorical, Historical Fiction

1968 Review

 • Tanja Berg
  January 1, 1970
  Ännu en bok i Jan Guillous romansvit "det stora århundradet". Erik, en av barnbarnen, är huvudpersonen. Han är nytutbildad jurist och socialist. Han demonstrerar mot Vietnam kriget. På sitt första jobb så blir hans första uppdrag att följa en rättssak om neurosedyn i Tyskland, eftersom kunskaper härifrån kunde hjälpa den uppkommande rättstvisten i Sverige, de skadade barnen mot läkemedelsföretaget Astra. Saken i Sverige gäller huruvida Astra uppträdde försumligt eller inte. Det borde kanske ha v Ännu en bok i Jan Guillous romansvit "det stora århundradet". Erik, en av barnbarnen, är huvudpersonen. Han är nytutbildad jurist och socialist. Han demonstrerar mot Vietnam kriget. På sitt första jobb så blir hans första uppdrag att följa en rättssak om neurosedyn i Tyskland, eftersom kunskaper härifrån kunde hjälpa den uppkommande rättstvisten i Sverige, de skadade barnen mot läkemedelsföretaget Astra. Saken i Sverige gäller huruvida Astra uppträdde försumligt eller inte. Det borde kanske ha varit tråkigt, men det var inte det. Rättssaken om neurosedyn/talidomid var rafflande intressant. De svaga mot de starka. Erik är i sig själv en trevlig bekantskap. Det börjar vara svårt att hålla koll på alla personer i klanen, men jag hänger mig inte upp i det. Det blir en lång väntan på nästa bok i serien.
  more
 • Fredrik
  January 1, 1970
  Lättläst i typisk Guillou-stil där händelser staplas på varandra i raskt takt. Denna bok som är den sjunde delen är nog den mest politiska hittills och berör många av de frågor som vänsterrörelsen i slutet av 60-talet bedrev. Intressant på många sätt. Det märks att detta är gamla hjärtefrågor för Guillou och jag gissar på att en del bygger på självupplevda händelser när det begav sig.
  more
 • Jonas
  January 1, 1970
  Mycket underhållande men jag upplevde den som ngt mindre ambitiös än de tidigare delarna i sviten. Det var mer av relationsdrama än historielektion.
Write a review