Zink
Nederland, België en Duitsland hebben meer dan een eeuw lang een gemeenschappelijk buurland gehad: Neutraal-Moresnet, een volkomen vergeten ministaatje dat nu tot Duitstalig België behoort maar van 1816 tot 1918 een eigen vlag, eigen bestuur, eigen rijkswacht (één veldwachter), eigen postzegels (twee weken geldig) en eigen nationaal volkslied had (in het Esperanto nog wel). Het was iets minder dan drieënhalve kilometer groot. Men vond er zink, stokerijen, cabaretten, bordelen, smokkelaars, filantropen en bossen.In zijn Boekenweekessay traceert David Van Reybrouck de merkwaardige geschiedenis van dit vergeten landje. Meer dan een accident d’histoire roept het vragen op naar geschiedenis, herinneren, grenzen en landen. Het resultaat is een prachtige ode aan een vergeten buitenland.

Zink Details

TitleZink
Author
LanguageDutch
ReleaseMar 1st, 2016
PublisherStichting CPNB
Rating
GenreHistory, Nonfiction

Zink Review

 • Ilse
  January 1, 1970
  'Verbrijzelen. Verpulveren. Smelten. Pletten, trekken, walsen. Wat doet de geschiedenis al niet met een mensenleven?'(Het zinkviooltje, een heel zeldzaam plantje dat de unieke eigenschap heeft te gedijen op grond die hoge gehaltes zware metalen bevat, zink, lood, cadmium).
  more
 • Dolf Patijn
  January 1, 1970
  Gelezen in het kader van: "ieder jaar koop ik het boekenweekessay maar lezen doe ik ze niet".Ooit van Neutraal-Moresnet gehoord? Nee? Ik ook niet. Dit ministaatje van drie-en-een-halve vierkante kilometer bestond 103 jaar, van 1816 tot 1919. Het werd daarna deel van België, werd in de Tweede Wereldoorlog door Duitsland geannexeerd om daarna weer terug te gaan naar België. De enige reden voor het bestaan van dit staatje was dat na het verslaan van Napoleon en het opnieuw trekken van de Europese g Gelezen in het kader van: "ieder jaar koop ik het boekenweekessay maar lezen doe ik ze niet".Ooit van Neutraal-Moresnet gehoord? Nee? Ik ook niet. Dit ministaatje van drie-en-een-halve vierkante kilometer bestond 103 jaar, van 1816 tot 1919. Het werd daarna deel van België, werd in de Tweede Wereldoorlog door Duitsland geannexeerd om daarna weer terug te gaan naar België. De enige reden voor het bestaan van dit staatje was dat na het verslaan van Napoleon en het opnieuw trekken van de Europese grenzen, men het er niet over eens kon worden wie dit stuk grond met een waardevolle zinkmijn zou krijgen. Men besloot toen maar om het als neutraal staatje te laten voortbestaan. Alleen Vaticaanstad was kleiner.Van Reybrouck vertelt het verhaal aan de hand van een paar personages en weet dit overtuigend te doen. Het is een leerzaam en interessant verhaal geworden. Een echt essay is het niet. Het is een geschiedkundig werkje. Mooi is het wel. Een echte aanrader.
  more
 • Christine Bonheure
  January 1, 1970
  Eerst ‘Moresnet’ van Philippe Dröge lezen en dan ‘Zink’ van Van Reybrouck. Dat is de enige juiste volgorde. Wat Van Reybrouck niet vertelt, want hij schrijft een stuk gebalder, vul je in met de info die je uit ‘Moresnet’ haalt. Al vanaf de eerste pagina valt op hoeveel mooier de stijl van Van Reybrouck is. Hij schrijft een verhaal in zinnen van weinig woorden, maar zegt tegelijk zoveel. En dat is wat een tekst literair maakt. Hij vertelt het verhaal van Moresnet aan de hand van het levensverhaal Eerst ‘Moresnet’ van Philippe Dröge lezen en dan ‘Zink’ van Van Reybrouck. Dat is de enige juiste volgorde. Wat Van Reybrouck niet vertelt, want hij schrijft een stuk gebalder, vul je in met de info die je uit ‘Moresnet’ haalt. Al vanaf de eerste pagina valt op hoeveel mooier de stijl van Van Reybrouck is. Hij schrijft een verhaal in zinnen van weinig woorden, maar zegt tegelijk zoveel. En dat is wat een tekst literair maakt. Hij vertelt het verhaal van Moresnet aan de hand van het levensverhaal van een inwoner ervan. Emil heeft in zijn leven vijf verschillende nationaliteiten gehad omdat de grens van het gebied waar hij woonde steeds wijzigde. Mooie switch tussen documentaire – het objectieve relaas over het driehoekige gebied – en levensverhaal van Emil, al meteen vanaf zijn conceptie één lijdensweg. Mooie neerslag van wat de grote geschiedenis met het leven van de kleine mens doet.
  more
 • Hanneke
  January 1, 1970
  Wie houdt er niet van een verborgen geschiedenis? Leuk en leerzaam boekje over een gebied waar ik nog nooit van gehoord heb, een ministaatje tussen Duitsland en België. Van Reybrouck heeft een heel sympathiek verhaal over deze onbekende streek geschreven, dat nieuwsgierig maakt naar meer.
  more
 • Myriam
  January 1, 1970
  'Langdurig ziek, sedentair bestaan, tamelijk jong gestorven - het lijkt niet te wijzen op een erg bewogen leven. Maar ik heb inmiddels geleerd dat de laatste levensjaren van een mens vaak weinig zeggen over het leven dat eraan voorafging. Zachtmoedige bejaarden blijken soms decennialang onuitstaanbare sujetten te zijn geweest. Bij jovialen komt het gezeik vaak met de jaren. En zelfmoord volgt soms op een leven vol uitbundigheid. Maar zelden was het contrast groter dan bij deze vroeg versleten ma 'Langdurig ziek, sedentair bestaan, tamelijk jong gestorven - het lijkt niet te wijzen op een erg bewogen leven. Maar ik heb inmiddels geleerd dat de laatste levensjaren van een mens vaak weinig zeggen over het leven dat eraan voorafging. Zachtmoedige bejaarden blijken soms decennialang onuitstaanbare sujetten te zijn geweest. Bij jovialen komt het gezeik vaak met de jaren. En zelfmoord volgt soms op een leven vol uitbundigheid. Maar zelden was het contrast groter dan bij deze vroeg versleten man. In de loop van enkele uren in dat stille huis leer ik dat hij niet alleen elf kinderen, maar ook vijf nationaliteiten en twee identiteiten heeft gehad. Een veelbewogen, maar weinig rooskleurig leven. 'Mein Leben war von Anfang an ein Leidensweg', staat er op zijn doodsprentje, dat zijn dochter voor mij fotokopieert. Er zijn mensen in wier lichamen de geschiedenis zoveel lijnen trekt, krast en kerft, dat stilzitten, zodra het kan, nog de enige optie is. Na de wirwar het wit - of ik elk geval het verlangen ernaar.' Een krankzinnig stukje geschiedenis wordt door de onwaarschijnlijke lotgevallen van één individu een meer dan beklijvend verhaal.'Hij heeft geen grenzen overgestoken, de grenzen zijn hem overgestoken.'
  more
 • Iwan
  January 1, 1970
  Dit piepkleine werkje van David van Reybrouck was een smakelijk tussendoortje tijdens een zonnige stranddag in Castricum aan Zee. Soepel en poëtisch ontrafelt de Vlaamse auteur in slechts 58 pagina's een aantal met elkaar verbonden levensverhalen, verhalen die één facet met elkaar gemeen hebben: ze leiden naar of ontstaan uit Moresnet, een piepklein staatje van nog geen 4 vierkante kilometer gelegen tussen Nederland, België en Duitsland. Het dwergstaatje met slechts 250 inwoners heeft geen postz Dit piepkleine werkje van David van Reybrouck was een smakelijk tussendoortje tijdens een zonnige stranddag in Castricum aan Zee. Soepel en poëtisch ontrafelt de Vlaamse auteur in slechts 58 pagina's een aantal met elkaar verbonden levensverhalen, verhalen die één facet met elkaar gemeen hebben: ze leiden naar of ontstaan uit Moresnet, een piepklein staatje van nog geen 4 vierkante kilometer gelegen tussen Nederland, België en Duitsland. Het dwergstaatje met slechts 250 inwoners heeft geen postzegel, munt of rechtbank maar wel een zinkmijn. De 19e eeuw waarin het verhaal aanvangt is de 'eeuw van het zink'. Emmers, gieters en teilen waren van zink vervaardigd, evenals daken, dakgoten en regenpijpen. Dat de zinkmijn aantrekkingskracht uitoefent blijkt wel uit het feit dat het lapje grond in de 20e eeuw meerdere malen werd bezet en bevrijd.Het vakmanschap van VRB blijkt uit de manier waarop hij de moeder van de hoofdpersoon aan de hand van iets kleins en tastbaars (zwarte knoopjes van haar jurk of bustehouder) opvoert:"Het begint met knoopjes, zo stel ik me voor, fijne, zwarte knoopjes dicht opeen, de rits is nog niet uitgevonden, knoopjes die welven op het tempo van haar jachtige ademhaling, hoog in haar borst. Wat raast er door haar heen? Hunkering, schrik, of het heimelijke genot dat schrik soms kan geven? De donkere opwinding van een grens die wordt overschreden? Knoopjes van haar korset, waarin ze 's ochtends nog de kamers heeft schoongemaakt, 's middags nog de soep uit de terrine heeft geserveerd, ze voelde zijn blik. Het zilveren bestek op het tafelkleed van damast. Het gerinkel van glazen. Knoopjes die zijn verzorgde vingers nu onverstoorbaar een voor een openmaken. Hij heeft dit vaker gedaan, dat kan ze wel merken. Düsseldorf, mei 1902. De negentiende eeuw is nog volop bezig. Hij is eigenaar van een fabriek, zij is dienstmeisje. Zij komt uit Rheydt, in de buurt van Mönchengladbach. Ze is naar Düsseldorf getrokken, net als zovelen. Daar is werk. De stad is in korte tijd uit haar voegen gebarsten: van 35 duizend inwoners in 1840 tot 213 duizend in 1900. De industrie draait op volle toeren: staal, textiel, machinebouw. Ze is ongehuwd. Ze heet Marie Rixen. Van hem kennen we slechts de familienaam: Hütten. Zwarte knoopjes, zijn vingers, een voor een. Het mag niet, het kan niet, het zou niet. Maar het gebeurt toch."
  more
 • Lise
  January 1, 1970
  Heel boeiend, klein boek over een absurd stukje geschiedenis. Authentiek en fijn.
 • Katrien Baert
  January 1, 1970
  Wat een novelle kon zijn, werd uiteindelijk het levensverhaal van Emil Pauly ofwel Joseph Rixen. Joseph werd als baby afgestaan aan een pleeggezin dat in het "Neutraal Moresnet " woonde, maar omdat de pleegouders reeds een eigen zoon hadden die de naam Joseph droeg, hebben ze Joseph dan maar Emil genoemd. Op 12-jarige leeftijd kreeg hij, tot zijn ontzetting, zijn verhaal te horen en sindsdien hanteerde hij de mengvorm van Emil Rixen.Hij heeft 5 nationaliteiten gehad en dit zonder te verhuizen. D Wat een novelle kon zijn, werd uiteindelijk het levensverhaal van Emil Pauly ofwel Joseph Rixen. Joseph werd als baby afgestaan aan een pleeggezin dat in het "Neutraal Moresnet " woonde, maar omdat de pleegouders reeds een eigen zoon hadden die de naam Joseph droeg, hebben ze Joseph dan maar Emil genoemd. Op 12-jarige leeftijd kreeg hij, tot zijn ontzetting, zijn verhaal te horen en sindsdien hanteerde hij de mengvorm van Emil Rixen.Hij heeft 5 nationaliteiten gehad en dit zonder te verhuizen. De voortdurende strijd aan wie de Oostkantons toebehoren alsook de eerste en de tweede wereldoorlog zorgden voor die wissel van nationaliteit. De geschiedkundige informatie over de ontdekking van zink is doorheen het verhaal geweven alhoewel hij zelf niets met zink te maken had. Op een heel beknopte manier werd zowel de ontdekking van zink, het noemenswaardige leven van Emil Rixen, de weergave van "Neutraal Moresnet", alsook tal van andere geschiedkundige informatie rond de Oostkantons op een heel aangename manier gebracht. Dit boekenweekessay "Zink' is dan ook leuk meegenomen. Ik heb dit boek 5 sterren toegekend, omdat het heel goed gebracht is en heel wat informatie meegeeft in zo een kort verhaal dat aangenaam leest.
  more
 • Jan
  January 1, 1970
  De mini-biografie die David van Reybrouck over Neutraal Moresnet heeft geschreven, past goed in het thema Duitsland en nog beter bij het motto ‘Was ich noch zu sagen hätte’. Interessant om over dit nabije kleine staatje te lezen; als er niet deze Boekenweek-aandacht aan was gegeven, zou het aan mij voorbij zijn gegaan. Min of meer net als je het makkelijk als je het fysiek over het hoofd kan zien; ik ben er diverse keren aan voorbij gefietst zonder de voormalige zinkmijn en toebehoren op te merk De mini-biografie die David van Reybrouck over Neutraal Moresnet heeft geschreven, past goed in het thema Duitsland en nog beter bij het motto ‘Was ich noch zu sagen hätte’. Interessant om over dit nabije kleine staatje te lezen; als er niet deze Boekenweek-aandacht aan was gegeven, zou het aan mij voorbij zijn gegaan. Min of meer net als je het makkelijk als je het fysiek over het hoofd kan zien; ik ben er diverse keren aan voorbij gefietst zonder de voormalige zinkmijn en toebehoren op te merken. Het is navrant om te lezen hoe de inwoners bij tijde en oorlogswijle gemangeld zijn tussen Pruisen, België en Duitsland. Het is Van Reybrouck toevertrouwd er boeiend over te schrijven. JM
  more
 • Benny
  January 1, 1970
  Gekocht in de boekenwinkel voor de prijs van een pint Guinness en al half uit tegen dat ik terug thuis ben. Dit flinterdunne pocketboekje is een pareltje. Aan de hand van een persoonlijk verhaal vertelt David Van Reybrouck over de Grote Geschiedenis. Het is een beproefd concept dat niet altijd lukt (in dikke boeken wordt het wel eens kunstmatig), maar hier werkt het zeker. De kapstok waaraan Van Reybrouck dit essay ophangt, heet Emil Rixen. Van Reybrouck leerde hem kennen via zijn kleindochter. Gekocht in de boekenwinkel voor de prijs van een pint Guinness en al half uit tegen dat ik terug thuis ben. Dit flinterdunne pocketboekje is een pareltje. Aan de hand van een persoonlijk verhaal vertelt David Van Reybrouck over de Grote Geschiedenis. Het is een beproefd concept dat niet altijd lukt (in dikke boeken wordt het wel eens kunstmatig), maar hier werkt het zeker. De kapstok waaraan Van Reybrouck dit essay ophangt, heet Emil Rixen. Van Reybrouck leerde hem kennen via zijn kleindochter. De mooiste gedachte uit het boek - dat grenzen mensen kunnen oversteken - ontleende Van Reybrouck van een Amerikaanse prof. Ook die wordt in het nawoord keurig bedankt. Mooi!
  more
 • Lalagè
  January 1, 1970
  Dit boekje lijkt het topje van de ijsberg. Misschien is David van Reybrouck wel journalist Philip Dröge tegengekomen, want die heeft net een boek uitgebracht met de titel Moresnet. Maar het zou ook zomaar kunnen dat ze allebei onafhankelijk op dit onderwerp kwamen, omdat het 200 jaar geleden is dat dit land ontstond. Het levert in elk geval mooie verhalen op. https://lalageleest.wordpress.com/201...
  more
 • Tom
  January 1, 1970
  An interesting introduction to the long forgotten city state of Neutral Moresnet, which existed for a while in the early 20th century. Typical Van Reybrouck-style, using one person's life to talk about a broader historical theme. I particularly enjoyed the idea that boundaries can cross people, as well as the other way around. It is really short though, so no more than a small interlude.
  more
 • Mark
  January 1, 1970
  Not a real book but more an essay or extended article about this little disappeared country that existed between 1816-1920 bordering the Netherlands, Prussia [Germany] and Belgium. It was a hotly contested piece of property between the Netherlands & Prussia and later when the southern Netherlands became an independent state, Belgium & Prussia. Its main property was a Zink mine. It was 6 square kilometers big and called Neutral Moresnet.The writer tells the little story through the eyes o Not a real book but more an essay or extended article about this little disappeared country that existed between 1816-1920 bordering the Netherlands, Prussia [Germany] and Belgium. It was a hotly contested piece of property between the Netherlands & Prussia and later when the southern Netherlands became an independent state, Belgium & Prussia. Its main property was a Zink mine. It was 6 square kilometers big and called Neutral Moresnet.The writer tells the little story through the eyes of a boy born at the turn of the century and his live in Moresnet and close to it for the next 71 years in which the country was seized several times by neighbouring countries as Belgium and Prussia/Germany and the suffering people of the Ost-kanton suffered at the hands of both nations. Well written about an era that showed Europe at its worst were its citizen were often not that important. A smart and concise view on this little 'nation' of whom I had not heard recently. At the same time Philip Dröge wrote Moresnet. Opkomst en ondergang van een vergeten buurlandje, which is an more extensive history of this mostly forgotten country. On the basis of Reybroucks essay I will find me this larger work. And find out about this country less than 30 miles from where I live and enlarge my knowledge of this country I have visted without actually knowing.
  more
 • Elsje
  January 1, 1970
  In Zink beschrijft David van Reybrouck een bijzonder stukje van (inmiddels) Belgie: Moresnet. Dit doet hij aan de hand van het leven van Emil Rixen. Zoon van een dienstmeisje dat aan het begin van de twintigste eeuw ongewenst zwanger en dus op straat gezet wordt en vanuit Pruisen naar Neutraal Moresnet gaat om daar haar kind ter wereld te brengen. Hij zal daar opgroeien. Door zijn levenswandel te beschrijven geeft van Reybrouck een interessante kijk op d geschiedenis van dit mini-staatje.Tijdens In Zink beschrijft David van Reybrouck een bijzonder stukje van (inmiddels) Belgie: Moresnet. Dit doet hij aan de hand van het leven van Emil Rixen. Zoon van een dienstmeisje dat aan het begin van de twintigste eeuw ongewenst zwanger en dus op straat gezet wordt en vanuit Pruisen naar Neutraal Moresnet gaat om daar haar kind ter wereld te brengen. Hij zal daar opgroeien. Door zijn levenswandel te beschrijven geeft van Reybrouck een interessante kijk op d geschiedenis van dit mini-staatje.Tijdens mijn promotie-onderzoek heb ik vele bezoekjes afgelegd aan de streek waar Zink zich afspeelt. Alleen al daarom fijn om te lezen. Maar ook als je de omgeving niet kent, is dit een interessant boekje. En met respect en compassie voor Emil geschreven.
  more
 • Luc De Coster
  January 1, 1970
  Aardig geschiedenisboekje op basis van het beproefde recept in Van Reybrouck's "Congo": research en lectuur gecombineerd met interviews met de laatste overlevenden. Aangevuld met (ietwat overbodige) speculatieve fictie over levens die in het boek voorkomen.Resultaat is de geschiedenis van "Neutraal Moresnet" een piepklein grondgebiedje aan het drielandenpunt rond een oude zinkmijn (het startpunt van het bedrijf Vieille Montagne), dat betwist gebied bleef na het Congres van Wenen in 1815 en daard Aardig geschiedenisboekje op basis van het beproefde recept in Van Reybrouck's "Congo": research en lectuur gecombineerd met interviews met de laatste overlevenden. Aangevuld met (ietwat overbodige) speculatieve fictie over levens die in het boek voorkomen.Resultaat is de geschiedenis van "Neutraal Moresnet" een piepklein grondgebiedje aan het drielandenpunt rond een oude zinkmijn (het startpunt van het bedrijf Vieille Montagne), dat betwist gebied bleef na het Congres van Wenen in 1815 en daardoor een merkwaardig grensgebied bleef tot na WOII toen het definitief bij België werd ingelijfd.De geschiedenis wordt opgehangen aan het leven van Emile, rond 1900 geboren in het gebied, wiens steeds wisselende statuut van "neutrale", Belg en Duitser, zijn leven behoorlijk kleur en drama gaf.
  more
 • Cathérine
  January 1, 1970
  Tot mijn schaamte moet ik bekennen dat ik nog nooit van het mini-staatje Neutraal-Moresnet gehoord had! Ik heb dus echt genoten van dit (te) kleine boekje, fantastisch hoe David van Reybroeck rond het levensverhaal van één man ons historische feiten weet bij te brengen zonder dat het vervelend of langdradig wordt... integendeel, voor mij mocht het best (heel) wat meer zijn!
  more
 • Jacques
  January 1, 1970
  Boeiend boekje over het drielandenpunt België-Nederland-Duitsland en de zinkmijn. Aan de hand van persoonlijke verhalen, vertelt Van Reybrouck over het ministaatje Neu Moresnet. Hoe de bevolking van een dorpje de speelbal wordt van nationaliteitswijzigingen met, in oorlogstijd, alle ellendige gevolgen van dien.
  more
 • Mips
  January 1, 1970
  Met gespitste oren van het luisterboek van 'Zink' genoten, waarin Van Reybrouck de geschiedenis van het mini-staatje Neutraal-Moresnet vertelt aan de hand van het waargebeurde levensverhaal van Emil Rixen.Boeiend historisch essay voor & over 'grensbewoners'.
  more
 • Geoffry
  January 1, 1970
  Boeiend essay over een man die vijf keer van nationaliteit veranderde zonder ooit een grens over te steken.
 • Werbert Montague
  January 1, 1970
  'Hij heeft geen grenzen overgestoken, de grenzen zijn hem overgestoken.' Een interessant boekje over het leven van iemand die in Neutraal Moresnet leefde in een turbulente eeuw tijd waarin dit gebied steeds van nationaliteit veranderde. Het effect dat dit heeft gehad voor iemand die daar woonde is zeer interessant om te lezen. Kort, maar zeer informatief.
  more
 • El Lector Enmascarado
  January 1, 1970
  Soldados de Calamina. Sí, de Calamina, la única localidad de una minúscula burbuja fronteriza entre Bélgica, Alemania y Holanda que fue capital mundial del esperanto, origen de casi todo el zinc europeo y territorio neutro cuyo himno era el villancico alemán O Tannenbaum con otra letra. Van Reybrouck combina en este librito la fascinante historia política de este territorio excepcional con la de una persona concreta que invadió Alemania con uniforme belga, y luego invadió Bélgica con uniforme al Soldados de Calamina. Sí, de Calamina, la única localidad de una minúscula burbuja fronteriza entre Bélgica, Alemania y Holanda que fue capital mundial del esperanto, origen de casi todo el zinc europeo y territorio neutro cuyo himno era el villancico alemán O Tannenbaum con otra letra. Van Reybrouck combina en este librito la fascinante historia política de este territorio excepcional con la de una persona concreta que invadió Alemania con uniforme belga, y luego invadió Bélgica con uniforme alemán, aunque si de él hubiese dependido se habría quedado en su panadería de la Calamina: un lugar sin pies ni cabeza que, pese a todo, tuvo algo de utopía.
  more
 • Chris Van Bastelaer
  January 1, 1970
  Een fascinerend stukje Belgische ??? geschiedenis.
 • Linda
  January 1, 1970
  Voor het boekenweekessay van dit jaar verdiepte David van Reybrouck (van het geweldige boek "Congo") zich in de geschiedenis van Neutraal Moresnet, een taartpuntje tussen Nederland, België en Duitsland, waar een dusdanig belangrijke zinkmijn was dat na het verslaan van Napoleon de overwinnaars het er niet over eens konden worden wie daar de baas zou worden. En zo kon het gebeuren dat de mensen in Neutraal Moresnet in een mensenleven meerdere malen van nationaliteit wisselden zonder ooit te verhu Voor het boekenweekessay van dit jaar verdiepte David van Reybrouck (van het geweldige boek "Congo") zich in de geschiedenis van Neutraal Moresnet, een taartpuntje tussen Nederland, België en Duitsland, waar een dusdanig belangrijke zinkmijn was dat na het verslaan van Napoleon de overwinnaars het er niet over eens konden worden wie daar de baas zou worden. En zo kon het gebeuren dat de mensen in Neutraal Moresnet in een mensenleven meerdere malen van nationaliteit wisselden zonder ooit te verhuizen: van Frans naar Moresnet naar Duits naar Moresnet naar Belgisch. Of, zoals Van Reybrouck dat zo mooi zegt, "zij trokken niet over grenzen heen, maar de grenzen trokken over hen heen". Hij beschrijft het verhaal van één van de bewoners die 4 keer van nationaliteit wisselde tot Neutraal Moresnet uiteindelijk na de Eerste Wereldoorlog definitief bij België gevoegd werd. Maar nog steeds is het voormalige Neutraal Moresnet bijzonder. Er is in het Duitstalige Kelmis, het dorp bij de zinkmijn dat nu zo goed als dood is, een groep die zich nog steeds actief bezighoudt met Esperanto, ooit de beoogde taal van het gebied. En daarnaast geeft Van Reybrouck een mooi overzicht van de geschiedenis van zink, een metaal dat veel gebruikt wordt, maar waar ik weinig van wist.Ik had al eerder iets gelezen over Neutraal Moresnet en het is een fascinerende geschiedenis dat zo'n piepklein stukje uithoek zo'n rijke geschiedenis kan hebben.
  more
 • Joyce
  January 1, 1970
  Aan de hand van het leven van Emil Rixen, geeft David van Reybrouck een inkijk in het leven in het landje Moresnet. Zink is de titel, naar de zinkmijn in Kelmis, welke de bron van inkomsten was voor alle bewoners.Het is geen moment saai in Moresnet, wel zeer verwarrend op vele momenten. Emil Rixen wisselt vijf keer van nationaliteit in zijn leven van 68 jaar. Vecht zowel voor de Belgen als voor de Duitsers. David van Reybrouck heeft met Emil Rixen een mooie invalshoek gebruikt om het leven in he Aan de hand van het leven van Emil Rixen, geeft David van Reybrouck een inkijk in het leven in het landje Moresnet. Zink is de titel, naar de zinkmijn in Kelmis, welke de bron van inkomsten was voor alle bewoners.Het is geen moment saai in Moresnet, wel zeer verwarrend op vele momenten. Emil Rixen wisselt vijf keer van nationaliteit in zijn leven van 68 jaar. Vecht zowel voor de Belgen als voor de Duitsers. David van Reybrouck heeft met Emil Rixen een mooie invalshoek gebruikt om het leven in het 3.44 vierkante kilometer grote landje te vertellen. Het geeft het verhaal een persoonlijke twist en maakt het indrukwekkender om te lezen. Een lesje geschiedenis met een college zink gieten. Hoe zat het ook al weer rond de eerste en tweede wereldoorlog. Vooral omdat van Reybrouck het Belgische perspectief verwoordt.67 bladzijden is alleen misschien iets te kort voor het verhaal, welke van Reybrouck wil vertellen. Emil Rixen en zijn landgenoten verdienen meer bladzijden over hun land waarmee flink gesjoemeld is door de Belgen en Duitsers.
  more
 • Paul Heetebrij
  January 1, 1970
  Als je bij het Drielandenpunt bij Vaals richting België rijdt, kom je door Moresnet, wat ooit een zelfstandig landje was en nu bij België hoort. Dit boekje gaat over de wonderlijke geschiedenis.De titel verraadt al iets: Er was een zink-mijn. Bij de herverdeling na het verslaan van Napoleon in 1815 konden Pruissen en het Koninkrijk der Nederlanden het niet eens worden over dit gebiedje, en dus werd het een neutrale zone, tot het in 1919 aan België werd toegewezen.Een geschiedenis leeft als het i Als je bij het Drielandenpunt bij Vaals richting België rijdt, kom je door Moresnet, wat ooit een zelfstandig landje was en nu bij België hoort. Dit boekje gaat over de wonderlijke geschiedenis.De titel verraadt al iets: Er was een zink-mijn. Bij de herverdeling na het verslaan van Napoleon in 1815 konden Pruissen en het Koninkrijk der Nederlanden het niet eens worden over dit gebiedje, en dus werd het een neutrale zone, tot het in 1919 aan België werd toegewezen.Een geschiedenis leeft als het is gekoppeld aan een verhaal. Dit boek is er gekomen door een familiegeschiedenis. De lotgevallen van een man (1903-1971) die door de wereldoorlogen enkele malen van nationaliteit is veranderd en daar de consequenties van heeft moeten ondergaan.Met Moresnet wordt ook in grote lijnen het wel en wee van de Oostkantons (België) besproken. De Duitstalige gemeenschap op de grens tussen de Ardennen en de Eiffel.Het boekje is nog dunner dan het boekenweekgeschenk en je leest het in een adem uit.
  more
 • Café aux Lettres
  January 1, 1970
  Een vergeten stukje geschiedenis, wat ik met veel plezier heb gelezen. Het boekje is bijna een 'journalistiek werk'. Je loopt door de geschiedenis, doorspekt met persoonlijke getuigenissen van een op verschillende momenten dramatisch verhaal. En hoever deze situatie ook staat van de huidige situatie in de wereld, het doet mij nadenken hoe je als burger vaak toch een speelbal kan zijn van de politiek. En hoe makkelijk wij als mensen oordelen. Het verhaal is doorspekt met anekdotes en overpeinzing Een vergeten stukje geschiedenis, wat ik met veel plezier heb gelezen. Het boekje is bijna een 'journalistiek werk'. Je loopt door de geschiedenis, doorspekt met persoonlijke getuigenissen van een op verschillende momenten dramatisch verhaal. En hoever deze situatie ook staat van de huidige situatie in de wereld, het doet mij nadenken hoe je als burger vaak toch een speelbal kan zijn van de politiek. En hoe makkelijk wij als mensen oordelen. Het verhaal is doorspekt met anekdotes en overpeinzingen. Geschiedkundige feiten zijn zo verweven in het verhaal dat ze volledig opgaan. Een heerlijk essay!
  more
 • weaverannie
  January 1, 1970
  Een kort verhaal over een klein landje. Het landje was zo klein, dat het totaal aan mijn aandacht was ontsnapt. Toch heeft het honderd jaar bestaan. De geschiedenis van Moresnet wordt verteld aan de hand van de levensloop van Emil (die eigenlijk Joseph had moeten heten) Hij werd geboren in Moresnet, was 'neutraal burger', maar zijn nationaliteit veranderde in de loop van de jaren vijf keer, zonder dat hij verhuisde. Hij moest in dienst in België en in Duitsland, werd steeds weer veroordeeld voor Een kort verhaal over een klein landje. Het landje was zo klein, dat het totaal aan mijn aandacht was ontsnapt. Toch heeft het honderd jaar bestaan. De geschiedenis van Moresnet wordt verteld aan de hand van de levensloop van Emil (die eigenlijk Joseph had moeten heten) Hij werd geboren in Moresnet, was 'neutraal burger', maar zijn nationaliteit veranderde in de loop van de jaren vijf keer, zonder dat hij verhuisde. Hij moest in dienst in België en in Duitsland, werd steeds weer veroordeeld voor het dragen van een bepaald uniform. In het korte bestek toch een erg interessant essay.
  more
 • Nathalie
  January 1, 1970
  Met dank aan de Boekenweek heb ik iets bijgeleerd over neutraal Moresnet, een Duitstalige gemeente die nu in de Belgische Oostkantons ligt en een 100-tal jaar een heus ministaatje was. Van Reybrouck beschrijft die geschiedenis vanuit het standpunt van Emil Rixen , een man die ondanks dat hij nooit verhuisd is, toch vijf maal van nationaliteit wisselde vanwege de steeds veranderende machtsverhoudingen rond de 20ste eeuwwisseling. Een boeiend geschiedenisverhaal dat als hij het brengt altijd lange Met dank aan de Boekenweek heb ik iets bijgeleerd over neutraal Moresnet, een Duitstalige gemeente die nu in de Belgische Oostkantons ligt en een 100-tal jaar een heus ministaatje was. Van Reybrouck beschrijft die geschiedenis vanuit het standpunt van Emil Rixen , een man die ondanks dat hij nooit verhuisd is, toch vijf maal van nationaliteit wisselde vanwege de steeds veranderende machtsverhoudingen rond de 20ste eeuwwisseling. Een boeiend geschiedenisverhaal dat als hij het brengt altijd langer mag duren!
  more
 • Marijn Roos
  January 1, 1970
  Het is een heel mooi geschreven boekje over het bestaan van een landje ten zuiden van Vaals. Misschien wel te mooi, want af en toe leidt de stijl af van de inhoud ("De zachte, zoete schrik van vroeger is een grote, donkere angst voor later geworden.") Nou ja, ik zie het maar als een schitterende opmaat voor het boek Philip Dröge. Dat is veel dikker en de stijl schijnt wat soberder te zijn. Lekker lezen en dan volgend jaar op vakantie naar Moresnet!
  more
 • Maggie Hesseling
  January 1, 1970
  An incredibly interesting little history book. I really like the way van Reybrouk writes, you're immediately pulled into the situation and the family he's describing. I love it when historians use oral history to tell us a story. It becomes more personal, as if I was sitting in the living room with him and the family he is interviewing. Also I learned a great many new words! Something I love when reading books in Dutch.
  more
Write a review