De vergelding. Een dorp in tijden van oorlog
Jan Brokken groeide op in Rhoon, een Zuid-Hollands dorp dat sinds de oorlog een geheim met zich meedraagt. Door sabotage vindt in 1944 een Duitse soldaat de dood. De vergelding van de moffen is verschrikkelijk: zeven mannen uit Rhoon worden geëxecuteerd, hun vrouwen en kinderen uit hun huis verdreven, have en goed in brand gestoken. Wie pleegde de aanslag op de Duitse soldaat? Waarom? Of was het toch een dom ongeluk met fatale gevolgen? Tot op de dag van vandaag maken de dorpsbewoners elkaar verwijten.In De vergelding reconstrueert Jan Brokken de gebeurtenissen aan de hand van duizenden pagina's processtukken, getuigenverhoren en 185 interviews met betrokkenen. Net als hij denkt te weten hoe het zit, krijgt het verhaal een compleet andere wending

De vergelding. Een dorp in tijden van oorlog Details

TitleDe vergelding. Een dorp in tijden van oorlog
Author
LanguageDutch
ReleaseJan 22nd, 2013
PublisherAtlas Contact
ISBN-139789045022710
Rating
GenreNonfiction, History, European Literature, Dutch Literature, War, World War II

De vergelding. Een dorp in tijden van oorlog Review

 • Belinda
  January 1, 1970
  4,25 sterren - ten zuiden van Rotterdam begon de tweede Wereldoorlog met een luchtgevecht dat overtuigend door Nederland werd gewonnen. Ik hoorde in mijn jeugd niets over dit feit. -Het dorp is Rhoon, in de tweede wereld oorlog. Een gedode Duitse soldaat, de vergelding. Wat is nu de waarheid. De schrijver is na de tweede Wereldoorlog geboren en spit de feiten uit. Het verhaal neemt vaker een onverwachte wending. Mij boeide het meest feiten die ik nog niet wist. 🦋🦋🦋🦋
  more
 • Mark
  January 1, 1970
  In October 1944 the northern part of the Netherlands was still suffering from occupation of the German Nazis and this little village south of Rotterdam was the scene of an horrific act that changed life forever for those involved.On one night a German soldier gets killed because he comes into contact with a live electric wire and by the time they get the wire off him he has died. This book tells the tale of a small community, it is a very kaleidoscopic story on village life and its inhabitants. In October 1944 the northern part of the Netherlands was still suffering from occupation of the German Nazis and this little village south of Rotterdam was the scene of an horrific act that changed life forever for those involved.On one night a German soldier gets killed because he comes into contact with a live electric wire and by the time they get the wire off him he has died. This book tells the tale of a small community, it is a very kaleidoscopic story on village life and its inhabitants. The center of this story is the death of a German soldier and from its retribution taken by the German occupiers follows a tale of woe. But it is also a tale of how it came to pass that a situation spiraled so out of control. A very impressive tale about people not in a black and white painting but of a large amount of the colour grey. It is whodunit in the sense that most parties agreed that it was an act of sabotage against the German occupier.....or was it?the story is written by a writer and a research partner who both spend a lot of time and effort to find out what happened in WWII in the village they grew up in after the last great war. The story is about what really happened in a community in WWII but it is not about heroics but average people and their response to the war. And in a way it is a sad story and an eye-opener in the sense that war can be horrible mundane even if people want it to be heroic.A true story as researched meticulously by two men who wanted to find the truth in what happened and why the community and authorities never really looked to deep into the matter. It show the human ugliness in times of crises, but it also makes it understandable and acceptable on a certain level.A book about humans in time of war, and very well written. nonetheless: every truth is but an interpretation of what happened in reality
  more
 • Judith
  January 1, 1970
  Schrijver Jan Brokken groeide op in Rhoon, een Zuid-Hollands dorp dat sinds de oorlog een geheim met zich meedraagt. Door sabotage vindt in 1944 een Duitse soldaat de dood. De vergelding van de moffen is verschrikkelijk: zeven mannen uit Rhoon worden geëxecuteerd, hun vrouwen en kinderen uit hun huis verdreven, have en goed in brand gestoken. Wie pleegde de aanslag op de Duitse soldaat? Waarom? Of was het toch een dom ongeluk met fatale gevolgen? Tot op de dag van vandaag maken de dorpsbewoners Schrijver Jan Brokken groeide op in Rhoon, een Zuid-Hollands dorp dat sinds de oorlog een geheim met zich meedraagt. Door sabotage vindt in 1944 een Duitse soldaat de dood. De vergelding van de moffen is verschrikkelijk: zeven mannen uit Rhoon worden geëxecuteerd, hun vrouwen en kinderen uit hun huis verdreven, have en goed in brand gestoken. Wie pleegde de aanslag op de Duitse soldaat? Waarom? Of was het toch een dom ongeluk met fatale gevolgen? Tot op de dag van vandaag maken de dorpsbewoners elkaar verwijten. In De vergelding reconstrueert Jan Brokken de gebeurtenissen aan de hand van duizenden pagina's processtukken, getuigenverhoren en 185 interviews met betrokkenen. Het verhaal krijgt op het eind een compleet ander wending en daar wordt het ook pas echt interessant. Vanwege het feit dat het voornamelijk een reconstructie is, is het op veel momenten taai om te lezen. En natuurlijk is het een gegeven dat de oorlog niet alleen voor militairen maar ook voor 'gewone mensen' gevolgen heeft. De plaatsing van dit gegeven in Rhoon ten opzichte van de rest van WOII voelt dankzij een paar opmerkingen van Jan Brokken zelf nogal onevenwichtig.
  more
 • Natalie
  January 1, 1970
  Gelezen voor de leesclub. Een boek wat ik heel graag wilde lezen ondanks het feit dat ik soms wat terughoudend ben als het boeken betreft met als thema de 2de WO. Er is al zoveel over geschreven. Jan Brokken blijft met dit verhaal, journalistieke werk, dichtbij huis. Zijn dorp Rhoon. Hij reconstrueert de gebeurtenissen van oktober 1944. Een Duitse soldaat vindt de dood en als vergelding worden 7 mannen geëxecuteerd (zonder enig vorm van proces). Een aangrijpende gebeurtenis. Als lezer word je de Gelezen voor de leesclub. Een boek wat ik heel graag wilde lezen ondanks het feit dat ik soms wat terughoudend ben als het boeken betreft met als thema de 2de WO. Er is al zoveel over geschreven. Jan Brokken blijft met dit verhaal, journalistieke werk, dichtbij huis. Zijn dorp Rhoon. Hij reconstrueert de gebeurtenissen van oktober 1944. Een Duitse soldaat vindt de dood en als vergelding worden 7 mannen geëxecuteerd (zonder enig vorm van proces). Een aangrijpende gebeurtenis. Als lezer word je deelgenoot van wat voor impact het heeft op de bewoners van Rhoon: toen en nu. De Vergelding kun je niet indelen onder een specifiek genre. Het wordt beschreven als verhalende journalistiek. Ik hou wel van deze manier van schrijven. Het is duidelijk dat Jan Brokken gedegen onderzoek heeft verricht, waarbij je niet moet vergeten dat hij dankbaar gebruik heeft gemaakt van het materiaal verzameld door Bert G. Euser. De Vergelding laat je nadenken.
  more
 • Jaap
  January 1, 1970
  Geweldig interessant en spannend boek. Onderhoudend geschreven. Vooral het feit dat hij er niet in slaagt om te achterhalen hoe het nu precies gegaan is maakt het sprankelend (als je dat mag zeggen over zo'n trieste gebeurtenis). Ik ben geboren in Pernis, dus ik ken de omgeving en de wegen waar het verhaal zich afspeelt goed. Dat geldt nog sterker voor mijn vader. Hij vertelt dat hij als zestienjarige jongen op dat moment op de fiets passeerde en de schoten heeft gehoord - en later de rook van d Geweldig interessant en spannend boek. Onderhoudend geschreven. Vooral het feit dat hij er niet in slaagt om te achterhalen hoe het nu precies gegaan is maakt het sprankelend (als je dat mag zeggen over zo'n trieste gebeurtenis). Ik ben geboren in Pernis, dus ik ken de omgeving en de wegen waar het verhaal zich afspeelt goed. Dat geldt nog sterker voor mijn vader. Hij vertelt dat hij als zestienjarige jongen op dat moment op de fiets passeerde en de schoten heeft gehoord - en later de rook van de brandende huizen heeft gezien.
  more
 • Stef Smulders
  January 1, 1970
  Overdaad schaadt, zo ook in dit boek. Brokken behandelt elke van de tientallen personen alsof het de hoofdpersoon is en gaat hiermee door tot aan de laatste bladzijden: afkomst, jeugd, woonomgeving, ouders, werkkring, oorlogstijd etc. Het gevolg is dat het interessante en spannende verhaal verzuipt in alle informatie die de lezer over zich heen krijgt. Op eenderde moest ik even opnieuw beginnen: spoor bijster.
  more
 • Sanne
  January 1, 1970
  Een vertelling van een microgeschiedenis zoals ik ze graag lees. Brokken reconstrueert de gebeurtenissen in het najaar 1944 in Rhoon: wat er is gebeurd en wie wat gedaan heeft. Het levert een interessante schets van karakters en mensenlevens op. Bij deze gedetailleerde reconstructie komt vervolgens het beeld naar voren van de samenleving tijdens de oorlog: chaotisch, onvoorspelbaar en tot op het bot verdeeld - en dat is na mei 1945 niet opeens voorbij. Heel mooi omdat het verhaal niet alleen dez Een vertelling van een microgeschiedenis zoals ik ze graag lees. Brokken reconstrueert de gebeurtenissen in het najaar 1944 in Rhoon: wat er is gebeurd en wie wat gedaan heeft. Het levert een interessante schets van karakters en mensenlevens op. Bij deze gedetailleerde reconstructie komt vervolgens het beeld naar voren van de samenleving tijdens de oorlog: chaotisch, onvoorspelbaar en tot op het bot verdeeld - en dat is na mei 1945 niet opeens voorbij. Heel mooi omdat het verhaal niet alleen deze tragedie beschrijft maar daarnaast ook invoelbaar maakt hoe de bezetting het leven van gewone mensen en de hechte gemeenschap waarin zij leefden beïnvloedde.
  more
 • Maria
  January 1, 1970
  In Rhoon, onder de rook van Rotterdam wordt elk jaar op 4 mei het drama herdacht waarbij door een Duitse wraakactie zeven dorpsgenoten worden geëxecuteerd. Dit na (vermoedelijke) sabotage, waarbij een Duitse militair wordt gedood. Jan Brokken, die in dit dorp opgroeide, kreeg als schoolkind jaarlijks de officiële versie van het verhaal te horen. Decennia later besluit hij samen met een dorpsgenoot de geschiedenis uit te pluizen. Tijdens deze zoektocht raakt hij regelmatig verbijsterd en onthutst In Rhoon, onder de rook van Rotterdam wordt elk jaar op 4 mei het drama herdacht waarbij door een Duitse wraakactie zeven dorpsgenoten worden geëxecuteerd. Dit na (vermoedelijke) sabotage, waarbij een Duitse militair wordt gedood. Jan Brokken, die in dit dorp opgroeide, kreeg als schoolkind jaarlijks de officiële versie van het verhaal te horen. Decennia later besluit hij samen met een dorpsgenoot de geschiedenis uit te pluizen. Tijdens deze zoektocht raakt hij regelmatig verbijsterd en onthutst over wat hij tegenkomt. Vindt uiteindelijk niet een eenduidig antwoord over welke dorpsgenoot verantwoordelijk geweest is voor de sabotage. Betrokkenen hadden hierover een verschillend idee. Sowieso was het heersende oordeel dat wanneer je meeging in de mening dat het een sabotageactie was, dat werd gezien als heulen met de Duitsers. (ook zestig jaar later nog) “Sabotage was het alibi van de vijand. Sabotage verschoonde de Duitsers weliswaar niet van oorlogsmisdaden maar gaf ze wel een verzachtend motief: ze revancheerden zich voor een kameraad die willens en wetens was vermoord…. Om die reden werd er zesenzestig jaar lang zo min mogelijk over gesproken. Sterker nog, als je geloofde dat de draad opzettelijk was losgemaakt, moest er ook een dader zijn en die had, ‘heel wat op zijn geweten’ Beter was het dus niet te gaan zoeken’ Voor veel buurtgenoten was het overigens wel duidelijk wie de dader was en die persoon heeft dat z’n hele leven gevoeld! Het boek leest niet altijd even gemakkelijk, er wordt voortdurend van heden naar verleden en andersom gegaan, van perspectief gewisseld en er komen ontzettend veel personages voorbij wiens achtergronden, familiegeschiedenis e.d. zeer gedetailleerd uit de doeken worden gedaan. Het geeft zeer goed een beeld van de tijd en het dorp en brengt de gebeurtenissen indringend dichtbij en zoals ik ergens las : ‘het lijkt een universeel verhaal te vertellen op grond van zéér specifieke en zéér regionale gebeurtenissen’ Bij het na de oorlog gevoerde proces tegen de voor de executie verantwoordelijken is er niet bepaald sprake van gedegen gerechtelijk onderzoek, het lijkt eerder nattevingerwerk. Bv, over de NSB-er Jabaaij: ‘hij moest maar gewoon een tijd achter het prikkeldraad blijven, dan kreeg hij vanzelf zijn verdiende straf. Wat hij precies op zijn kerfstok had deed er niet toe.’ Het drama had al diepe wonden geslagen in het dorp en dat bleef eigenlijk zo. ‘Zaken die niet onderzocht worden, nemen grimmige proporties aan en kunnen decennialang in het geniep blijven nawerken, tot iedereen zijn eigen verdachte heeft of zijn eigen schuldige’ Dit enorme dorpsdrama heeft levens verwoest en veel van de betrokkenen zijn, zoals de dorpsdominee (tevens Jans vader) zegt ‘door het leven getekend’ Symbolisch? ‘Niemand protesteerde toen in 1971 Het Sluisje van de kaart werd geveegd voor de aanleg van de A15. Alle woningen werden afgebroken, alle akkers en weilanden aan de autosnelweg opgeofferd. Alsof niets meer aan het Sluisje mocht herinneren… De hele buurt verdween onder metersdik opgespoten land en onder een brede laag asfalt!’ Ik vind het zeer knap hoe Brokken dit dorpsdrama heeft neergezet: nuchter en objectief maar zeker ook spannend en ontroerend.
  more
 • Ronald van Duivenboden
  January 1, 1970
  Het is bewonderenswaardig dat de auteur zo'n enorme hoeveelheid rechtbankverslagen en interviewtranscripties heeft omgezet in dit boek. Bijna letterlijk wordt ingezoomd op gebeurtenissen rondom het dorp Rhoon gedurende de Tweede Wereldoorlog. Op 374 bladzijden wordt een zeer gedetailleerde beschrijving gegeven van een sabotagedaad (?) en de daar op volgende vergelding door de Duitse vijand. Met name de detaillering vraagt nogal wat van de lezer, het is soms even zwoegen door de pagina’s met veel Het is bewonderenswaardig dat de auteur zo'n enorme hoeveelheid rechtbankverslagen en interviewtranscripties heeft omgezet in dit boek. Bijna letterlijk wordt ingezoomd op gebeurtenissen rondom het dorp Rhoon gedurende de Tweede Wereldoorlog. Op 374 bladzijden wordt een zeer gedetailleerde beschrijving gegeven van een sabotagedaad (?) en de daar op volgende vergelding door de Duitse vijand. Met name de detaillering vraagt nogal wat van de lezer, het is soms even zwoegen door de pagina’s met veel zijdelingse informatie en het grote aantal personen dat ten tonele wordt gevoerd en waarover ook nog eens allerlei nauwelijks ter zake doende achtergrond informatie wordt beschreven. Ondanks dat en ondanks soms langdradige gortdroge gedeeltes blijft het verhaal aantrekkelijk, je wilt er graag in verder lezen. Het boek is een belangrijk geschiedkundig document waar ik veel waardering voor heb. De journalistieke stijl - alsof je een verslag aan het lezen bent - heeft niet mijn voorkeur. Met andere woorden als het verhaal wat boeiender zou zijn geschreven had ik een ster extra gegeven.
  more
 • Frank
  January 1, 1970
  Wat een schitterend boek! Prachtig portret van Nederland voor, tijdens en na de bezetting. Vanuit de dood van één enkele soldaat (een ongeval, of sabotage?) waaiert het uit naar alle kanten: het oostfront, godsdiensttwisten, persoonlijke onmin binnen het verzet, helden, branieschoppers, moffenhoeren, volksgerichten, standrechtelijke executies en ijspret in de Hongerwinter... Ontzettend knap hoe Brokken al dat materiaal en al die verschillende verhalen heeft geordend tot één groot, heel levendig, Wat een schitterend boek! Prachtig portret van Nederland voor, tijdens en na de bezetting. Vanuit de dood van één enkele soldaat (een ongeval, of sabotage?) waaiert het uit naar alle kanten: het oostfront, godsdiensttwisten, persoonlijke onmin binnen het verzet, helden, branieschoppers, moffenhoeren, volksgerichten, standrechtelijke executies en ijspret in de Hongerwinter... Ontzettend knap hoe Brokken al dat materiaal en al die verschillende verhalen heeft geordend tot één groot, heel levendig, genuanceerd en gevarieerd portret van een Zuid-Hollands dorp – en in zekere zin dus van heel Nederland – in de oorlogsjaren.
  more
 • Caryn Hart
  January 1, 1970
  Eigenlijk moet je van te voren niet te veel lezen over een boek, ook zou je geen interviews met de auteurs moeten horen. Want, dan weet je alles al en raak je minder verrast door het boek zelf, als je het eenmaal in handen hebt. Dat gold voor mij en De Vergelding. Eigenlijk is het heel goed, maar ik wist het meeste al ... sterker nog: ik had het de auteur prachtig horen vertellen bij Kunststof en Nooit Meer Slapen. Dus: lees niets, beluister niets en laat het plot zijn werk doen voor je.
  more
 • Patty Zuiderwijk
  January 1, 1970
  De VergeldingChronologie en karakters lopen door elkaar heen waardoor ik helaas soms het gevoel had dat ik stukjes al eens eerder gelezen had. Dat was dan ook zo, maar vanuit de verklaring van iemand anders.Wel zeer interessant, zowel het algehele verhaal van het dorp tijdens de oorlog als de nawerking daarvan op personen en het dorp.Verhaal: 4/5Karakters: 4/5Schrijfstijl: 3/5Herlezen: Misschien
  more
 • Edwin
  January 1, 1970
  Boek speelt zich af in een gebied vlak bij mijn woonplaats Toch had ik nimmer van deze misdaad gehoord. Boek las wel wat moeilijk, omdat de auteur hiervan naar mijn mening te veel zijwegen bewandelde. Ik begrijp dat het een moeilijk iets is, zeker nu het bijna 70 jaar later nog steeds een groot geheim is in het dorp.
  more
 • Annemieke Tetteroo
  January 1, 1970
  Wat een boek! Jan Brokken schetst op een geweldige manier het oorlogsverleden van Rhoon. De personages komen echt tot leven. Het boek leest als een spannende detective, terwijl je je ook beseft dat dit allemaal waargebeurd is. De geschiedenis komt tot leven.
  more
 • Hermien
  January 1, 1970
  Een heel knap en spannend geschreven boek over een dorp tijdens de tweede wereldorlog. Ook de rol die de verschillende geloven in het dorpsleven speelde was fascinerend.
 • Lyanne
  January 1, 1970
  Gestopt bij blz 100.
 • Frank Kok
  January 1, 1970
  De VergeldingJan BrokkenDe Vergelding beziet de tweede wereldoorlog door een microscoop en beschrijft in detail de gevolgen van de enigszins bizarre dood van een Duitse soldaat via een met opzet doorgeknipte hoogspanningselectriciteitsdraad en de daarop volgende wrede vergelding verordonneerd door een Duitse officier. Zeven dorpelingen werden geëxecuteerd. Brokken concretiseert een van de grootste drama's uit de geschiedenis aan de hand van kleine details. Het boek is door andere reviewers en in De VergeldingJan BrokkenDe Vergelding beziet de tweede wereldoorlog door een microscoop en beschrijft in detail de gevolgen van de enigszins bizarre dood van een Duitse soldaat via een met opzet doorgeknipte hoogspanningselectriciteitsdraad en de daarop volgende wrede vergelding verordonneerd door een Duitse officier. Zeven dorpelingen werden geëxecuteerd. Brokken concretiseert een van de grootste drama's uit de geschiedenis aan de hand van kleine details. Het boek is door andere reviewers en in de pers terecht veel lof toegezongen. Het geeft mij inzicht in hoe verschillend mensen in een dorp onder de rook van Rotterdam in 1944 met de dramatische gevolgen van de gebeurtenis omgingen.Ik beperk me hier tot twee observaties.Wat ik waardeer is dat Brokken laat zien hoe groot het grijze gebied tussen goed en kwaad is. Begrijpelijke overlevingsdrift, religieuze verzuiling, sociale tegenstellingen bepalen mede de handelwijze. Aan de orde komt het dilemma tussen de verzetsdaad en de vergelding door de Duitsers. Weegt de bestrijding van het kwaad (dode duitsers) op tegen de vernietiging van het goede ( dood van willekeurige, onschuldige burgers)? Bovendien zijn er NSBers met een merkwaardig soort idealisme of consequente principiele rechtlijnigheid en zijn niet alle individuen in het verzet moreel hoogstaand. Ook wordt beschreven hoe de verraders, diegenen die wij "slecht" noemen, na de oorlog (al dan niet na een korte straf) weer verdwijnen in de massa van anonieme burgers en wellicht tot hun dood een relatief fatsoenlijk leven lijden. De Vergelding wordt in de Volkskrant en elders getypeerd als het genre "literaire non-fictie". Het boek is volgens de schrijver gebaseerd op jarenlange archief onderzoek en honderden vraaggesprekken met soms hoogbejaarde betrokkenen. Dit is het non-fictie aspect. Het feit dat Brokken de geschiedenis door "levende" acteurs laat vertolken zoals die in zijn verbeelding er uit moeten hebben gezien is de literaire insteek. Bert Wagendorp typeert deze manier van schrijven in zijn artikel over Frank Westerman (van De Graanrepubliek en het recente De Stikvallei) als: niets is verzonnen, alles is gekleurd. De schrijver behoudt zich het recht voor de werkelijkheid naar zijn hand te zetten. Wagendorp noemt namen als Geert Mak, Joris van Casteren, Annejet van der Zijl en Judith Koelemeijer als exponenten van dit genre. Blijft de vraag in hoeverre door de literaire insteek de waarheid geweld wordt aangedaan.Als Brokken schrijftIn de keuken werkte ze (Sandrien de Regt) bij gebrek aan beschuit een melige appel naar binnen; in de vlierthee mocht geen suiker.berust dit met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid niet op archiefonderzoek en niet op de resultaten van een interview, maar is dit een educated guess van Brokken, die zich bij het huishouden van een gezin in Rhoon iets voorstelt en daar schemert ook iets door van hoe Brokken in de wereld staat (een jeugd vol melige appels?)Maar door deze figuur wordt voorkomen dat het boek een dorre, gevoelloze feitelijke verhandeling wordt. Bovendien wijst Brokken in een inleidend hoofdstuk op de rol van de verbeelding en geeft ook op verschillende plaatsen in het boek aan hoe de tekst geinterpreteerd moet worden. Soms schetst hij twee alternatieven voor het uiterlijk van een actor. Hij geeft het boek het motto mee datiedere waarheid slechts een interpretatie is, van wat zich in werkelijkheid heeft voorgedaan.Dit alles pleit voor de integriteit van Brokken. In andere vergelijkbare verhandelingen is de grens tussen fantasie en realiteit beduidend schimmiger.Je zou kunnen zeggen dat het boek beschouwd moet worden als de visie van de literator Brokken hoe het vlees en bloed van de gebeurtenissen en personages in Rhoon in 1944 eruit zouden hebben kunnen zien, geplakt op het skelet opgegraven door de researchers Brokken en Euser.Als je hier vrede mee hebt is De Vergelding een absolute aanrader.
  more
 • Linda
  January 1, 1970
  Op 10 oktober 1944 lopen 3 Duitse soldaten en 2 lokale meiden uit Rhoon na de avondklok over de Rijsdijk bij het gehucht Het Sluisje net buiten Rhoon. De langste soldaat raakt een hoogspanningskabel die over de stikdonkere dijk ligt en overlijdt uiteindelijk aan zijn verwondingen. De wraak van de Duitsers (toch al zenuwachtig na Dolle Dinsdag) is gruwelijk: 6 willekeurige mensen uit het gehucht worden opgepakt en na een nacht in de cel tezamen met een zevende persoon gefusilleerd en het grootste Op 10 oktober 1944 lopen 3 Duitse soldaten en 2 lokale meiden uit Rhoon na de avondklok over de Rijsdijk bij het gehucht Het Sluisje net buiten Rhoon. De langste soldaat raakt een hoogspanningskabel die over de stikdonkere dijk ligt en overlijdt uiteindelijk aan zijn verwondingen. De wraak van de Duitsers (toch al zenuwachtig na Dolle Dinsdag) is gruwelijk: 6 willekeurige mensen uit het gehucht worden opgepakt en na een nacht in de cel tezamen met een zevende persoon gefusilleerd en het grootste deel van de huizen van Het Sluisje wordt geplunderd en in brand gestoken. Tot zover nog niets controversieels voor de mensen uit Rhoon zou je denken. Ware het niet dat de zoon van de rijke boer via zijn vader en een NSB-er vrijgekocht wordt, maar de zoon van de arme boer (die een neef is van de rijke boer) niet, dat de opengevallen plaats ingenomen moet worden door een andere man die door de Duitsers uit zijn huis gesleurd wordt en dat men wist dat de Duitsers bij een sabotageactie gruwelijk wraak zouden nemen. En dan is er ook nog die vrouw van een naar Engeland uitgeweken Nederlandse soldaat die Duitsers "vermaakt" in haar huis en daarbij bijgestaan wordt door een aantal meisjes en vrouwen uit de omgeving. En uiteraard worden deze moffenhoeren na de oorlog flink aangepakt, wat dan weer tot collectieve schaamte leidt. En daar doorheen spelen dan ook nog geloofstwisten, jaloezie, en de wie-was-goed-en-wie-was-fout discussie. Jan Brokken, de na de oorlog geboren zoon van de dominee van Rhoon, heeft het met hulp van heel veel mensen zo goed mogelijk uitgezocht en dat levert toch wel een ontluisterend beeld van de overheersende kleinzieligheid op zo'n dorp op en ook een beeld van Duitse pennenlikkers die als ze de kans krijgen psychopathische acties ondernemen. En verder heel veel overspel, hoererij, geloofstwisten, maar ook dappere acties die soms met het leven bekocht werden. Ik heb ook zo af en toe vreselijk moeten lachen (ingekwartierde Duitsers in huis, onderduikers in de schuur) en waren er dingen die ik niet wist (het verzet dat zich suf puzzelde op welke onderduiker waar moest worden ondergebracht, want ook daarbij moest met geloofsovertuiging rekening gehouden worden). Ook al is er wat mij betreft aan het eind nog steeds geen eenduidig antwoord op de vraag wie wat gedaan heeft, Brokken schetst wel een minutieus beeld van het dorpsleven in bezettingstijd en het is goed dat hij dat nu gedaan heeft: de meeste direct betrokkenen waren of hoogbejaard of al overleden, waarbij de verhalen van de (inmiddels ook al bejaarde) kinderen moesten komen. Een aanradertje.
  more
 • Arne-Jan
  January 1, 1970
  Bij de enorme hoeveelheid WOII boeken die nog altijd verschijnen zitten nog steeds boeken die je absoluut wilt hebben gelezen. Vorig jaar was dat voor mij bijvoorbeeld HhhH, dit jaar is dat De Vergelding. De Vergelding is niet alleen een prachtig en goed gedocumenteerd verslag van het leven in de oorlog in Rhoon ( wat het extra herkenbaar maakt als je in Rotterdam of omgeving woont zoals ik), maar lost zelfs 70 jaar na dato een sabotagedaad op. Althans, Brokken heeft overtuigend nieuw bewijs gev Bij de enorme hoeveelheid WOII boeken die nog altijd verschijnen zitten nog steeds boeken die je absoluut wilt hebben gelezen. Vorig jaar was dat voor mij bijvoorbeeld HhhH, dit jaar is dat De Vergelding. De Vergelding is niet alleen een prachtig en goed gedocumenteerd verslag van het leven in de oorlog in Rhoon ( wat het extra herkenbaar maakt als je in Rotterdam of omgeving woont zoals ik), maar lost zelfs 70 jaar na dato een sabotagedaad op. Althans, Brokken heeft overtuigend nieuw bewijs gevonden over de vermoedelijke dader. Hij presenteert zijn boek ook als een zoektocht naar het vinden van de dader, waardoor het vanaf bladzijde 1 erg spannend is. Ontluisterend is zijn zoektocht echter ook: er komt mee aan het licht hoe er - zowel bewust als onbewust - door betrokkenen feiten worden verzwegen of vergeten, maar erger is nog hoe amateuristisch en soms bewust onrechtvaardig er is omgegaan met de hoofdrolspelers (zowel wat betreft het te mild straffen van daders als het zorgen van genoegdoening voor de slachtoffers). Dit boek bevestigt weer dat oorlog het allerslechtste in mensen naar boven haalt en dat de wonden nog jaren nadien niet geheeld zijn. Overigens geeft Brokken gelukkig ook voorbeelden van bijzonder goede daden, soms van 'foute' mensen. Het boek geeft veel aanleiding tot zelfreflectie, ook al kun je uiteindelijk alleen maar gissen hoe jij je zou hebben opgesteld in tijden van bezetting. Voor mij was het boek in elk geval weer een bevestiging dat goed en slecht geen absolute begrippen zijn. Het enige minpunt vond ik dat Brokken pas na de laatste bladzijde aangeeft dat de namen gefingeerd zijn. Had dat meteen aan het begin gedaan!! Bij het maken van een voorstelling van bepaalde personages is de naam medebepalend. Het voelt enigszins katerig dat hierdoor een deel is weggevallen van het beeld dat ik van de hoofdpersonen had gevormd in mijn hoofd.
  more
 • Desiree
  January 1, 1970
  Jan Brokken beschrijft op meeslepende en spannende manier de gebeurtenissen rond "het Sluisje" in Rhoon in oktober '44. Het boek leest als een combinatie tussen detective en oorlogsroman.Voor het werk is gedegen onderzoek gedaan en hij heeft geprobeerd de onderste steen boven te krijgen rond de dood a.g.v. elektrocutie van een Duitse soldaat op de Rijsdijk: was het sabotage of raakte de stroomdraad los door de storm en was het domme pech? De gevolgen waren in ieder geval gruwelijk, wat de oorzaa Jan Brokken beschrijft op meeslepende en spannende manier de gebeurtenissen rond "het Sluisje" in Rhoon in oktober '44. Het boek leest als een combinatie tussen detective en oorlogsroman.Voor het werk is gedegen onderzoek gedaan en hij heeft geprobeerd de onderste steen boven te krijgen rond de dood a.g.v. elektrocutie van een Duitse soldaat op de Rijsdijk: was het sabotage of raakte de stroomdraad los door de storm en was het domme pech? De gevolgen waren in ieder geval gruwelijk, wat de oorzaak ook mag zijn geweest: 7 mannen, onschuldige burgers, die zonder enige vorm van proces als represaille worden geëxecuteerd. De auteur vermijdt een mooi rond verhaal te schrijven en houdt zich aan de feiten die zijn onderzoek oplevert. Soms geeft hij duidelijk aan hoe hij denkt dat het gegaan kan zijn, maar hij geeft ook duidelijk aan dat ook hij de absolute waarheid zoveel jaar na de oorlog niet meer kan achterhalen. Wat ik mooi vind is dat hij in het boek soms ook gewoon aangeeft dat hij net als de betrokkenen soms last heeft van tunnelvisie en nieuwe feiten je ineens op een ander been kunnen zetten. Heel goed vind ik ook de wijze waarop hij zijn onzekerheden aangeeft: "Laten we die piano maar wegdoen bij Dirkje" nadat hij net heeft beschreven hoe een Duitse soldaat een lied speelt (waarmee hij aangeeft dat sommige dingen voor hem ook gissen blijven).Hoewel de dader uiteindelijk niet kan worden aangewezen leest het boek als een detective. De auteur weet daarnaast op prachtige manier weer te geven wat de diverse betrokkenen drijft en de manier waarop hij zich onthoudt van een oordeel, bijvoorbeeld over de meisjes die het aanlegden met de Duitsers.Een aanrader.
  more
 • Iris
  January 1, 1970
  Mijn eerste indruk van het boek, heb ik aangegeven bij het starten van het boek. Die luidde als volgt: ''Het zijn in ieder geval lange hoofdstukken. Ik ben nu al geïntrigeerd over wat er allemaal gebeurd of gaat gebeuren. Het is voor het eerst voor mij dat ik een boek lees die zo geschreven is. Apart, maar het bevalt me wel voor dit boek.'' Het zijn inderdaad wat lange hoofdstukken, voor dit boek nam ik aan per hoofdstuk te gaan lezen. Anders zou het nog wel eens kunnen gebeuren dat je het niet Mijn eerste indruk van het boek, heb ik aangegeven bij het starten van het boek. Die luidde als volgt: ''Het zijn in ieder geval lange hoofdstukken. Ik ben nu al geïntrigeerd over wat er allemaal gebeurd of gaat gebeuren. Het is voor het eerst voor mij dat ik een boek lees die zo geschreven is. Apart, maar het bevalt me wel voor dit boek.'' Het zijn inderdaad wat lange hoofdstukken, voor dit boek nam ik aan per hoofdstuk te gaan lezen. Anders zou het nog wel eens kunnen gebeuren dat je het niet meer helemaal volgt. De schrijfstijl is net wat anders dan ik gewend ben, maar dat komt vooral door het thema van het boek en past daarom dan ook prima in dit boek. Het gaat over een waargebeurd verhaal en is dan ook zo geschreven door een 'onderzoeker', wat de schrijver natuurlijk is. Ik ben zelf vooral geïnteresseerd in genealogische verhalen en aspecten en daarbij horen natuurlijk ook familieverhalen en verhalen van regionale/dorpse gebeurtenissen. Daarom was dit boek dan ook voor mij een ideaal boek. Ik heb ervan genoten om dit boek te lezen, in hoeverre je dat ook kan met zo'n onderwerp. Maar je zal wel snappen wat ik hiermee bedoel.
  more
 • Norbert
  January 1, 1970
  Een gedetailleerd verslag van de WOII in het plaatsje Rhoon onder de rook van Rotterdam. Centraal staat een (ondoordachte) daad die leidt tot een zware vergelding die decennia na de oorlog nog voelbaar is. Brokken beschrijft ook welke negatieve invloed die gebeurtenis heeft gehad op het leven van 100den mensen. Ik vind het een bijzonder boek omdat je een inkijk krijgt in het dagelijks leven tijdens de WOII. Welke noodsprongen maak je als je in het nauw zit? Wat doet onder andere een minderwaardi Een gedetailleerd verslag van de WOII in het plaatsje Rhoon onder de rook van Rotterdam. Centraal staat een (ondoordachte) daad die leidt tot een zware vergelding die decennia na de oorlog nog voelbaar is. Brokken beschrijft ook welke negatieve invloed die gebeurtenis heeft gehad op het leven van 100den mensen. Ik vind het een bijzonder boek omdat je een inkijk krijgt in het dagelijks leven tijdens de WOII. Welke noodsprongen maak je als je in het nauw zit? Wat doet onder andere een minderwaardigheidscomplex, jaloezie, macht en aandacht met mensen? Wat is goed en wat is fout? Het is zoals we allemaal weten niet alleen maar zwart wit. Het is vaak grijs met vele schakeringen. Of zoals Brokken het zegt: 'Oorlog haalt niet alleen het slechtste en het beste in de mens naar boven, het laat ook op een wonderlijke manier goed en kwaad door elkaar lopen’.Misschien had ik wat hoog gespannen verwachtingen van dit boek. De details en de herhalingen maken het soms minder prettig om te lezen. Toch een aanrader voor mensen die geïnteresseerd zijn in de WOII of wat extreme omstandigheden doen met het gedrag van mensen.
  more
 • Kaj Peters
  January 1, 1970
  Fijne reconstructie van de vele verschillende grijstinten rond een vermeende daad van sabotage en de afschuwelijke repercussies die erop volgen. Wat Jan Brokken knap doet is dat hij mogelijke vooroordelen over de Tweede Wereldoorlog vakkundig tackelt door de menselijke factor de boventoon te laten voeren.Dit boek gaat over mensen in oorlogstijd waarvan elke kleine beslissing tot reusachtige gevolgen zou kunnen leiden. Het laat zien hoe de menselijke moraal gevormd wordt door de absurditeit van d Fijne reconstructie van de vele verschillende grijstinten rond een vermeende daad van sabotage en de afschuwelijke repercussies die erop volgen. Wat Jan Brokken knap doet is dat hij mogelijke vooroordelen over de Tweede Wereldoorlog vakkundig tackelt door de menselijke factor de boventoon te laten voeren.Dit boek gaat over mensen in oorlogstijd waarvan elke kleine beslissing tot reusachtige gevolgen zou kunnen leiden. Het laat zien hoe de menselijke moraal gevormd wordt door de absurditeit van de oorlog en niet zozeer door individuen die van zichzelf goed of slecht handelen. Ook interessant hoe diezelfde noodlottige keuzes uit de oorlogstijd resoneren in de naoorlogse tijd en daarbij gekleurd en anders ingevuld blijven worden door de publieke opinie.Een klein puntje van kritiek is dat de journalistieke aanpak van Brokken soms neigt naar het eindeloos opdreunen van feitjes rond personages, om geen enkel aspect onderbelicht te laten. Prijzenswaardig vanuit de journalistieke intenties, maar het maakt dat het als literair werk soms onnodig tegen saaie passages aan loopt.
  more
 • Elly
  January 1, 1970
  Ik heb Jan Brokken ook over zijn boek horen vertellen en wat hem er toe aanzette om het zo te schrijven. Dat was zeker ook een reden om het te lezen. Het is bewonderenswaardig hoe nauwgezet, vergaand en van alle kanten hij de feiten van zo’n relatief kleine gebeurtenis, in zo’n relatief klein dorp, waar zo weinig mensen woonden heeft bestudeerd, geordend en tot een boek heeft kunnen opbouwen. Het doet je vooral beseffen hoe verschrikkelijk die totale oorlog wel niet geweest moet zijn. Het beschr Ik heb Jan Brokken ook over zijn boek horen vertellen en wat hem er toe aanzette om het zo te schrijven. Dat was zeker ook een reden om het te lezen. Het is bewonderenswaardig hoe nauwgezet, vergaand en van alle kanten hij de feiten van zo’n relatief kleine gebeurtenis, in zo’n relatief klein dorp, waar zo weinig mensen woonden heeft bestudeerd, geordend en tot een boek heeft kunnen opbouwen. Het doet je vooral beseffen hoe verschrikkelijk die totale oorlog wel niet geweest moet zijn. Het beschrijven van dit ene kleine puzzelstukje met al zijn ellende, schade en naweeën. Dit gebeurde in heel Nederland, in heel België, in Frankrijk, in Polen, in Denemarken, in Rusland, in ……. Het ergste is eigenlijk hoe goed we zijn geweest in het wegstoppen en verdoezelen van de ellende uit eigenbelang of omdat er al weer belangrijkere zaken aan de orde waren. Tja dat zal altijd wel blijven gebeuren.
  more
 • Alex Knipping
  January 1, 1970
  Dit boek viel me, eerlijk gezegd, een beetje tegen. Mijn verwachtingen, op basis van een radio-interview, waren misschien ook wel iets te hooggespannen. Brokken slaagt wel in z'n sfeertekening van Rhoon tijdens en vlak na de oorlog. Een aantal van de beschreven personen komt goed uit de verf en meestal houdt hij genoeg distantie als verteller. Wat ik toch wat gekunsteld vind aan het boek is de verteltrant. Het is 'rommelig' en er komen nogal wat herhalingen voor in de beschrijving van de gebeurt Dit boek viel me, eerlijk gezegd, een beetje tegen. Mijn verwachtingen, op basis van een radio-interview, waren misschien ook wel iets te hooggespannen. Brokken slaagt wel in z'n sfeertekening van Rhoon tijdens en vlak na de oorlog. Een aantal van de beschreven personen komt goed uit de verf en meestal houdt hij genoeg distantie als verteller. Wat ik toch wat gekunsteld vind aan het boek is de verteltrant. Het is 'rommelig' en er komen nogal wat herhalingen voor in de beschrijving van de gebeurtenissen. Het is waarschijnlijk bedoeld om de spanning erin te houden en ook daar stelt het boek me teleur. Tijdens het interview werd gesuggereerd dat Brokken in zijn boek een aantal onthullingen doet die nieuw zijn, maar goed beschouwd zijn het vooral sterke vermoedens bij op z'n best vage aanwijzingen.
  more
 • Vic Van
  January 1, 1970
  Alweer zo'n boek dat door de media de hemel in geprezen werd en ook een prijs in de wacht sleepte, maar mij eigenlijk maar matig kon bekoren. De climax die je als lezer wordt beloofd blijft mijns inziens volledig uit. Het hele boek draait om de vraag: was er nu sprake van sabotage en wie was de dader? Op die vragen krijg je eigenlijk geen definitief antwoord. Ik heb wel genoten van de sfeer die Jan Brokken goed weet weer te geven en ik kreeg ook voldoende details die mij in staat stelden de omge Alweer zo'n boek dat door de media de hemel in geprezen werd en ook een prijs in de wacht sleepte, maar mij eigenlijk maar matig kon bekoren. De climax die je als lezer wordt beloofd blijft mijns inziens volledig uit. Het hele boek draait om de vraag: was er nu sprake van sabotage en wie was de dader? Op die vragen krijg je eigenlijk geen definitief antwoord. Ik heb wel genoten van de sfeer die Jan Brokken goed weet weer te geven en ik kreeg ook voldoende details die mij in staat stelden de omgeving waarin het drama zich afspeelt vrij levendig voor te stellen.Ik vraag mij af of hij hier niet beter echt een roman van had gemaakt in plaats van een historische analyse...
  more
 • Vera VB
  January 1, 1970
  Reconstruction of an incident at the end of the war in a small town Rhoon in the Netherlands. The town is occupied as is the whole country by Germans. Some girls start relations with the German soldiers. The resistence isn't happy with it. At a certain day, a soldier gets killed by an act of sabotage. The officer wants revenge and kills 7 people of the town who have nothing to do with the sabotage. 60 Years after the facts, Jan Brokken tries to find out the truth, tries to find who was the perso Reconstruction of an incident at the end of the war in a small town Rhoon in the Netherlands. The town is occupied as is the whole country by Germans. Some girls start relations with the German soldiers. The resistence isn't happy with it. At a certain day, a soldier gets killed by an act of sabotage. The officer wants revenge and kills 7 people of the town who have nothing to do with the sabotage. 60 Years after the facts, Jan Brokken tries to find out the truth, tries to find who was the person responsible for this sabotage that resulted in the death of 7 inocent people. And it seems that even after so many years, people are reluctant to talk about it.
  more
 • Lotte
  January 1, 1970
  Heel interessant boek over de Tweede Wereldoorlog. Ditmaal niet een verhaal over de bekende grote verwikkelingen, maar over het oorlogsleven in een klein dorp. Brokken heeft een spannend verhaal geschreven over de vraag wie een elektriciteitsdraad over een dijk heeft gespannen waardoor een Duitse militair om het leven kwam. Hij geeft drie mogelijke scenario's, elk nog overtuigender dan de andere. De zaak blijft onopgelost en de vraag zal helaas (?) nooit meer kunnen worden beantwoord, omdat alle Heel interessant boek over de Tweede Wereldoorlog. Ditmaal niet een verhaal over de bekende grote verwikkelingen, maar over het oorlogsleven in een klein dorp. Brokken heeft een spannend verhaal geschreven over de vraag wie een elektriciteitsdraad over een dijk heeft gespannen waardoor een Duitse militair om het leven kwam. Hij geeft drie mogelijke scenario's, elk nog overtuigender dan de andere. De zaak blijft onopgelost en de vraag zal helaas (?) nooit meer kunnen worden beantwoord, omdat alle betrokkenen zijn overleden. Soms is het lastig om alle personages en relevante gebeurtenissen uit elkaar te houden, maar al met al is 'De vergelding' een goed geschreven, intrigerend boek.
  more
 • Marjolein Schut
  January 1, 1970
  13122013 We bespraken dit bij Marijke thuis. Na een heerlijke maaltijd en voor het eerst zonder Alma en met Marijke. Hilde gaf al aan: wit en zwart is een te simpele gedachte in tijden van ellende. jan Brokken geeft aan dat de kleur grijs -tussen goed en fout in- ook bestaat. We dachten aan de 70 plussers die we kenden. Hoe goed kennen we hen eigenlijk? En hoe zouden we zelf als pubermeisjes reageren; bronstig en die mannelijke mannen in uniform om ons heen?Dat we het boek waardeerden met een 31 13122013 We bespraken dit bij Marijke thuis. Na een heerlijke maaltijd en voor het eerst zonder Alma en met Marijke. Hilde gaf al aan: wit en zwart is een te simpele gedachte in tijden van ellende. jan Brokken geeft aan dat de kleur grijs -tussen goed en fout in- ook bestaat. We dachten aan de 70 plussers die we kenden. Hoe goed kennen we hen eigenlijk? En hoe zouden we zelf als pubermeisjes reageren; bronstig en die mannelijke mannen in uniform om ons heen?Dat we het boek waardeerden met een 31/2 a 4 kwam door de (soms lelijke) stijl, waarin het boek is geschreven. En ook door de vele geografische details, die de vaart uit de verhaallijn haalden.
  more
 • Ida
  January 1, 1970
  Jan Brokken heeft een traumatische gebeurtenis in zijn eigen dorp onderzocht en beschreven. Daardoor kon hij dichter bij de mensen uit het dorp komen dan een ander. Te dicht misschien, want na het sterke begin gaat de spanning verloren door een overmaat aan details en verhaallijnen- als je dat kan zeggen bij een historisch verhaal. Het einde heb ik gescanned, het werd meer informatie dan me lief was. De aanbeveling van Geert Mak, dat het allemaal echt gebeurd is, vind ik niet goed bij het boek p Jan Brokken heeft een traumatische gebeurtenis in zijn eigen dorp onderzocht en beschreven. Daardoor kon hij dichter bij de mensen uit het dorp komen dan een ander. Te dicht misschien, want na het sterke begin gaat de spanning verloren door een overmaat aan details en verhaallijnen- als je dat kan zeggen bij een historisch verhaal. Het einde heb ik gescanned, het werd meer informatie dan me lief was. De aanbeveling van Geert Mak, dat het allemaal echt gebeurd is, vind ik niet goed bij het boek passen- Brokken maakt immers voortdurend duidelijk hoe moeilijk het is om vast te stellen wat er nu echt gebeurd is. Dat vind ik wel de grote verdienste van Brokken.
  more
Write a review